Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet.

Modelfoto: Pixabay

NYHED / FRANKRIG: Landets sundhedsmyndighed stiller sig ikke i vejen for 5G i Frankrig. Det er det lynhurtige resumé af Frankrigs længe ventede 5G-sundhedsrapport. Kendt politiker beskylder den franske sundhedsstyrelse for håndvask.

Af David Wedege

SIDEN JANUAR 2020 har fransk offentlighed siddet på en slags pinebænk: 5G som miljøsag er et brandvarmt emne i landet.

Men da landets sundhedsmyndighed skulle tage stilling til, om det var sundhedsmæssigt forsvarligt, lød svaret, at det kunne ANSES ikke tage stilling til.

Styrelsen savnede især den tilstrækkelige viden om biologiske effekter af radiofrekvent stråling i pionerfrekvensbåndet 3,5 GHz, som nu er blevet introduceret med 5G.

Først i første kvartal af 2021 ville rapporten se dagens lys.

Og nu er den her så. Få uger forsinket.

Under en videokonference i eftermiddag (20. april 2021) kunne ANSES præsentere sine hovedpunkter.

  • ANSES kan ikke vurdere, om det særligt høje pionerfrekvensbånd, 26 GHz, kan udgøre en risiko for sundhed. Der findes ikke tilstrækkeligt med forskningsdata.
  • Det indebærer, at ANSES vil overvåge udbredelsen af 26 GHz-båndet og forskningen af mulige helbredseffekter. og ANSES vil senere kunne omgøre sit standpunkt.
  • I frekvensområdet 3,5 GHz er ANSES ikke blevet afgørende klogere, men frekvensbåndet ligger så tæt på de frekvenser, som anvendes til eksisterende mobiltelefoni, at ANSES ikke ser nogen væsentlig bekymring ved at bruge den nye frekvens.
  • Imens vil generelt mistænkte effekter af mobilstråling som kræft, nedsat hjernefunktion eller fertilitet, fortsat være emner for yderligere forskning og evaluering, skriver ANSES.

Disse myndighedsvurderinger ligger meget tæt på dem, som i 2020 blev givet i 5G-spørgsmålet af Sundhedsrådet i Holland, som udarbejdede Hollands nationale 5G-rapport.

Heller ikke i Holland kunne man vurdere, om 5G’s teknologisk ambitiøse pionerfrekvens, 26 GHz, vil udgøre en risiko.

Men hvor Sundhedsrådet i Holland af den grund fraråder at tage 26 GHz-båndet i brug, bringer ANSES i Frankrig ingen lignende anbefaling og vil ikke stå i vejen for, at 5G udrulles i alle planlagte frekvensbånd.

“Macron vasker hænder”

De vrede reaktioner var umiddelbart de første, som viste sig på sociale medier.

Det succesfulde grønne parti, EELV, som i 2020 vandt en lang række borgmesterposter – blandt andet i storbyer som Marseille, Nantes og Bordeaux – har markeret sig som et særligt 5G-kritisk parti.

Partiets Europaparlamentariker, Michèle Rivasi, er harmfuld på sociale medier og kalder 5G-rapporten for håndvask på vegne af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, når ANSES skyder bekymringer hen med løfter om yderligere forskning:

Biokemiker og mangeårig professor i det finske strålingsagentur, Dariusz Leszczynski, skriver på Twitter, at 5G’s millimeterfrekvensområde er godkendt på baggrund af antagelse, når videnskaben er utilstrækkelig.

Som i H.C. Andersens eventyr har kejseren ikke tøj på, anfører han:

I en reaktion fra strålemiljøorganisationen Phonegate Alert skriver formand Marc Arazi, at ANSES vender ryggen til videnskabelige bekymringer:

Den schweiziske epidemiolog og medlem af den internationale ICNIRP-komité, Martin Röösli, skriver i en tilfreds tone, at den franske myndighed træffer samme konklusion om 5G, som han selv gør:

Rapporten følges nu op med en høringsfase på seks uger, hvor alle tænkelige kommentarer fra interesseaktører og det videnskabelige samfund kan indsendes.

Høringen begrundes med den store samfundsinteresse for diskussionsemnet 5G i Frankrig.