Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet.

Modelfoto (CC): Pexels.

NYHED / UDLAND: Det er voldsomt omdiskuteret, om der er sammenhæng mellem radiofrekvente elektromagnetiske felter som Wi-Fi signaler og et symptomkompleks domineret af hovedpine, søvnforstyrrelser, kognitive forstyrrelser og energitab hos en særligt følsom undergruppe i befolkningen..

Lidelsen kaldes i almindelighed for elektrohypersensitivitet, el-overfølsomhed eller EHS.

Nu har en delstatslig appeldomstol i Los Angeles i den amerikanske stat Californien givet en kvindelig skolelærer ret i, at hendes lidelse som el-overfølsom er et handicap og at hun derfor har krav på et tilpasset arbejdsmiljø på den skole, hvor hun underviste.

Det skriver Lexology, som er et amerikansk-internationalt tidsskrift for jura og domsafgørelser.

Man kan også læse domsudskriften i sin fulde længde.

Dermed har retten i Californien anerkendt, at el-overfølsomheden er et handicap i Californien, som arbejdsgivere skal skabe tilpasning efter i henhold til delstatens arbejdsmiljølovgivning.

I sagen beskrives det, at læreren beklagede sig over Wi-Fi adgangspunktet i klasselokalet og derfor fik slukket for adgangspunktet både i klasselokalet og i det tilstødende, men læreren beklagede sig fortsat over omgivelsernes radiofrekvente stråling.

En konsulentrapport viste, at det radiofrekvente strålingsmiljø var “sikkert og ikke farligt” og skolen afviste yderligere tilpasninger.

Nu har appeldomstolen alligevel givet læreren ret i, at hun havde krav på tilpasninger til sig “hidtil usete og uortodokse handicap”, som retten kalder det i sin afgørelse.

Når dommen kunne falde ud til lærerens fordel, hænger det sammen med, at den californiske arbejdsmiljølovgivning har bredere forpligtelser end USA’s føderale handicaplovgivning, skriver Lexology.

Elektrohypersensitivitet, som er intolerans over for elektromagenetiske felter fra apparater og sendeudstyr, er en omstridt lidelse, der splitter det videnskabelige samfund.

Nogle forskere finder det sandsynligt, at elektromagnetiske felter er årsag til symptomkomplekset. Andre tvivler.

Læs også: Topforskere er enige om nye måder at udforske den omstridte lidelse