Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Arkivfoto: Ingo Joseph (Pexels.com)

NYHED / UDLAND: Der findes berettigede mistanker om skadelige effekter af radiobølgebestråling fra kommunikationsteknologier som mobiltelefoni og trådløst internet.

Derfor bør udrulningen af 5G omfattes af et forsigtighedsprincip, mener en fagudvalgsformand i den tyske advokatforening (Deutscher Anwaltverein).

Hans-Jörgen Müggenborg er formand for advokatforeningens miljøjuridiske udvalg og har netop fået offentliggjort en artikel i det tyske miljøjuridiske fagtidsskrift, Natur und Recht (Natur og Ret).

Udvalgsformanden peger på berettigede mistanker som nedsat sædkvalitet, ændret genudtryk, celledød, oxidativt stress og påvirkning af blodgennemstrømning i hjernen.

Derfor skal yderligere undersøgelser gøre det klart, om den trådløse teknologi kan forbindes med reelle helbredsrisici, påpeger han og anfører også, at ny teknologi er underlagt forsigtighedsprincippet.

Argumenterne er mange i artiklens fem tætskrevne sider. Hans-Jörgen Müggenborg betegner også den internationale strålingskomité ICNIRP som et privat og lukket kartel, der tjener den trådløse industri med sine anbefalinger.

Forsigtighed allerede anbefalet

Forsigtighedsprincippet er beskrevet i europæisk ret. Det betyder, at det politiske system kan og bør gribe ind, hvis videnskabelige indikationer rejser mistanker om miljø- og helbredsproblemer af betydning. Også før videnskaben har fundet solide beviser.

En lang række myndigheder og autoriteter i verden anbefaler i dag, at den enkelte mobilbruger selv træffer et forsigtighedsprincip med sin egen mobiltelefon.

Det er især begrundet med, at WHO’s kræftagentur i 2011 klassificerede radiofrekvent stråling som muligvis kræftfremkaldende på baggrund af, at statistisk øget kræftrisiko kunne ses i to indbyrdes uafhængige studier.

Da det hollandske sundhedsråds forskerkomité for elektromagnetiske felter i 2020 færdiggjorde en sundhedsrapport om 5G, blev et omfattende forsigtighedsprincip tilrådet.

Den hollandske EMV-komité fraråder, at man foreløbig sætter 5G’s nye og teknologisk ambitiøse 26 Gigahertz-bånd i drift. Komitéen rettede også en blødere anbefaling om at udrulle 5G i de øvrige frekvensområder med en vis forsigtighed.

Den hollandske regering ønsker ikke at følge anbefalingen i rapporten, som blev bestilt af det hollandske parlament.