Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Ksenia Chernaya (Pexels.com)

NYHED / FORSKNING: I 12 år – fra 2004 til 2016 – var amerikanske James C. Lin medlem af hovedkomitéen i ICNIRP, som reelt fastsætter grænseværdien for mikrobølgestråling i Danmark og i mange andre lande.

Siden sin udtræden fra ICNIRP har han markeret sig med kritiske meninger om den grænseværdi, han selv var med til at anbefale, og han har advokeret for, at resultaterne af fund i nyere dyreforsøg burde få følger.

Nu offentliggør James C. Lin en udgivelsesdato for et helt værk på 300 bogsider.

Den 28. marts 2021 udkommer bogen “Auditory Effects of Microwave Radiation” (På dansk: “Auditive effekter af mikrobølgestråling”), som udforsker hørbare fænomener, som kan skabes af stærkt pulserende elektromagnetiske felter i det radiofrekvente spektrum.

Det har blandt andet været kendt i forskerkredse som “Frey-effekten”.

Frey-effekten er opkaldt efter den amerikanske forsker Allan H. Frey, som i 60’ern og 70’erne var en pioner inden for udforskningen af ikke-termisk påvirkning fra mikrobølger.

Når man taler om ikke-termiske effekter, hentydes der til virkninger, som opstår ved betydeligt lavere niveauer end det styrkeniveau, som varmer mad op i mikroovne og som er den effekt, grænseværdierne for mikrobølger beskytter imod.

Mange ord – omtrent samme betydning

Mikrobølger er det samme som radiofrekvent stråling eller radiofrekvente elektromagnetiske felter.

Wi-Fi-apparater, for eksempel, arbejder på samme frekvens (2,4 Ghz) som mikrobølgeovne, men Wi-Fi udsender en langt svagere emission, som ikke er i stand til at varme menneskevæv op med nogen varmebetydning.

Der er heller ikke meldt om sammenhænge mellem Wi-Fi og hørbare Frey-effekter eller andre af de kommunikationsteknologier, som anvendes til radio og tv, internet og mobiltelefoni.

Formodningen handler om, at der kan være anvendt specialkonstrueret udstyr, som sender mikrobølger med helt egne egenskaber, hvor især signalets pulsering kan spille en rolle.

Det er gisnet, at den hørbare Frey-effekt kan spille en rolle i det såkaldte Havana-syndrom, som er en lidelse, der i 2017 ramte en lang række medarbejdere på USA’s ambassade i Cubas hovedstad. Flere af disse medarbejdere har beskrevet, at de oplevede lyde.

Blandt andet derfor er fjendtlige angreb med mikrobølgevåben nu officielt den hovedmistænkte årsag til Havana-syndromet.

Forfatter James C. Lin er i øvrigt redaktør for det anerkendte, specialiserede forskertidsskrift Bioelectromagnetics, som udgives på vegne af forskerselskabet Bioelectromagnetics Society (BEMS).