Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Photo by Public Domain Pictures on Pexels.com

NYHED / UDLAND: Efter fem års forskning i 12 laboratorier for godt 20 millioner EU-kroner kunne et stort anlagt forskningsprojekt i 2004 offentliggøre et kontroversielt og uvelkomment resultat: Mobilstråling kan bryde strengene i visse cellers geninformationer – også kendt som DNA.

REFLEX-projektet, som det hed, skulle have været fulgt op med yderligere forskning for EU-midler. Men det skete ikke. REFLEX-projektet blev voldsomt skandaleombrust – men på baggrund af falske anklager fra tyske Alexander Lerchl, som er professor ved Jacobs Universitet i Bremen.

I 2015 blev Alexander Lerchl dømt for injurier, som han rettede mod laboranten Elisabeth Kratochvil, der arbejdede for REFLEX-projektets østrigske forskningsleder, Hugo Rüdiger, ved det medicinske universitet i Wien.

Alexander Lerchls beskyldninger blev af tingsretten i Hamborg kaldt for grundløse.

Nu er Alexander Lerchl blevet dømt igen cirka fem år efter, fremgår det af en retsudskrift.

Den 11. december 2020 blev han dømt for injurier ved den regionale appeldomstol i Bremen.

Årsagen er, at Bremen-professoren har videreført sin smædebeskyldning om forfalskning i RELEX-studiet i en YouTube-video ved navn “Pick Up The Phone” og i en rapport på den østrigske PR-portal http://www.ots.at – blot uden at nævne Elisabeth Kratochvil ved navn.

Elisabeth Kratochvil måtte kæmpe for at få sagen retsprøvet og blev først afvist i oktober 2017, da retten mente, at injurieanklagen var ubegrundet.

Den afgørelse blev dog omstødt i februar 2018 af den regionale appelrets retspræsident, som fandt, at Alexander Lerchl havde rettet en beskyldning om forfalskning, som han også havde pligt til at bevise.

Alexander Lerchl er dømt til at betale 250.000 euro, hvis han fremsætter beskyldningen på ny, og han skal betale retssagens omkostninger.