Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Sora Shimazaki, Pexels.com

NYHED / UDLAND: To amerikanske NGO’er med hver sit Washington-koryfæ i spidsen vil med rettens hjælp tvinge USA’s føderale telestyrelse, FCC, til at revidere grænseværdien for mobilstråling, som ikke har flyttet sig i cirka 25 år.

Mandag den 25. januar 2021 finder retssagens hovedforhandling så sted. I løbet af mandagen skal retssagens parter høres ved den føderale appeldomstol i Washington D.C., hvor retssagen finder sted, og retsmødet kan følges direkte som lydtransmission på domstolens hjemmeside.

Environmental Health Trust med Bill Clinton-regeringens tidligere sundhedsrådgiver Devra Davis som frontfigur og Childrens Health Defence med den kontroversielle sundhedsaktivist og præsidentnevø Robert F. Kennedy Jr. i spidsen, satte gang i hver deres retskampagne i starten af 2020 og forsøgte begge at rejse de nødvendige midler til at gennemføre en retssag med omtrent den samme målsætning.

I løbet af 2020 sluttede Robert F. Kennedy Jr. sig til Devra Davis-kampagnen mod FCC, som også støttes af NGO’en Safer Phones og andre borgere, som er medsagsøgere.

Fransk visit i retssalen

Sagsøgerne anklager telestyrelsen for at holde fast i grænseværdier, som videnskabelige forskningsresultater i de mellemliggende 25 år har udfordret.

I en materialesamling har sagsøgerne samlet 11.000 papirsider med erklæringer og øvrigt materiale, som sagsøgerne mener, kan bevise deres påstand. Materialesamlingen består af 27 dele, som kan findes på Environmental Health Trust’s hjemmeside.

Hovedforhandlingen ved appeldomstolen i Washington D.C. kan følges mandag fra klokken 15.30, dansk tid. Eller klokken 09.30, som uret viser lokalt i USA’s hovedstad.

Det er især de skriftlige materialer, som udgør retssagen. Mandagens mundtlige hovedforhandling bliver meget kort. Parternes advokater får hver 10 minutters tid til at føre deres procedurer i.

Det er endnu ukendt, hvornår den endelige dom kan falde i sagen.

Thea Sacarato, som er direktør i tænketanken Environmental Health Trust anslår over for Tabt Tråd, at der kan gå “uger eller måneder”.