Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

NYHED / INDLAND: Danske 5G-modstandere, lokale borgere i Helsingør og en nordsjællandsk advokat står bag et aktuelt krav om fogedforbud mod et forsøg med nye 5G-frekvenser i Helsingør.

Det skrev Tabt Tråd 25. november.

Retten i Helsingør har nu givet teleselskabet TDC en svarfrist til 15. januar 2021, skriver Helsingør Dagblad nu, som har bragt et læserbrev af Helsingørborgeren Steen Andersen.

Hvis TDC ikke benytter sig af svarmuligheden, kan retten umiddelbart efter træffe afgørelse.

“40 mobilantenner er sat op i byen, siden Energistyrelsen gav TDC tilladelse til at sætte gang i pilotforsøget. Det til trods for, at det er videnskabeligt bevist og internationalt anerkendt, at selv lave niveauer af den radiofrekvente elektromagnetiske stråling, som 5G systemet er baseret på, er skadelig for dyr, planter og mennesker,” skriver han blandt andet.

I Helsingør tester man 5G i frekvensområdet omkring 3,5 Gigahertz. Dette frekvensbånd er endnu ikke frigivet til 5G i hele Danmark. Det forventes at ske, når Energistyrelsen holder sin næste frekvensauktion – formentlig i marts 2021.

I et midtvejsnotat bemærkede den franske sundhedsstyrelse, ANSES, i januar i år, at der savnes forskning, som kan klarlægge mulige sundhedseffekter af eksponering ved 3,5 Ghz.

3,5 Ghz ligger mellem to frekvensbånd, som allerede anvendes til Wi-Fi – eller trådløst internet. De licensfrie wifi-frekvensbånd, som anvendes i dag, er 2,4 Ghz og 5 Ghz.