Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

NYHED / UDLAND: I dag skulle en episode om 5G have udspillet sig i det hollandske parlament, hvor en høring om 5G og helbredseffekter var blevet planlagt og annonceret.

I september anbefalede Hollands nationale sundhedsråd, at 5G bliver udrullet med forsigtighed og tilbageholdenhed, men i en reaktion fra to hollandske ministre afviste den hollandske regering, at der var grund til at ændre noget i Hollands udrulningsplan for 5G.

Men hvordan ville Sundhedsrådets komité for elektromagnetiske felter reagere på regeringens reaktion?

Formanden for komitéen Hans Kromhout varslede i november over for Tabt Tråd, at høringen den 10. december skulle blive dagen, hvor Sundhedsrådet ville stille sig til rådighed og besvare parlamentarikernes spørgsmål om 5G-rapporten.

Selv afviste Hans Kromhout, at han kunne besvare spørgsmålet direkte over for Tabt Tråd.

Nu bliver der ingen høring alligevel, for kort før at dagens høring skulle have fundet sted, blev den aflyst: Der var alt for få parlamentarikere, som viste interesse, og det er nu usikkert, om nogen høring overhovedet vil finde sted.

“Kun to parlamentsmedlemmer havde skrevet sig op til vores høring. Her og nu ved jeg ikke, om de fortsat ønske at afvikle en høring i januar, men det vil i så fald være ret sent, når regeringen allerede har informeret parlamentets medlemmer om, hvad regeringen agter at gøre på baggrund af det hollandske sundhedsråds anbefalinger”, siger Hans Kromhout til Tabt Tråd.

Hans Kromhout er formand for Hollands sundhedsråds videnskabelige komité for elektromagnetiske felter, EMV-komitéen.

På opfordring fra den hollandske borgergruppe Let’s Talk About Tech har den svenske kræftforsker og tidligere WHO-rådgiver på forskningsområdet, Lennart Hardell, indgivet et skriftligt høringssvar, hvor Lennart Hardell dels støtter anbefalingen om tilbageholdenhed og dels kritiserer 5G-rapporten for ikke at være vidtgående nok.

“Vi vil skrive til hollandske parlamentsmedlemmer og overbevise dem om, at en høring må være absolut nødvendig, især når man tager Lennart Hardells ekspertudtalelse i betragtning”, skriver Martine Vriens fra organisationen Let’s Talk About Tech i en kort reaktion på aflysningen til Tabt Tråd.