Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Karolina Grabowska, Pexels.com

NYHED / UDLAND: Mystiske lidelser har i årenes løb ramt amerikanske diplomater på ambassader i lande, som USA har problematiske forhold til.

Senest i Cubas hovedstad i 2016 og 2017, hvor fænomenet blev kaldt for “Havana Syndromet”, fordi medarbejdere blev ramt af pludselige neurologiske symptomer som hovedsmerter, svimmelhed, tinnitus og synsforstyrrelser.

Årsagen til syndromet har været omdiskuteret, og nu peger en ny rapport på, at angreb med mikrobølger er den mest sandsynlige årsag. En komité bestående af 19 forskere, finder, at den mest sandsynlige årsag er “direkte, pulserende radiofrekvent energi”.

Det skriver flere amerikanske medier, deriblandt The New York Times.

Vidensinstitutionen National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, som har udgivet rapporten, kan ikke fastslå, at emissioner med mikrobølger er årsag til Havana-syndromet, men rapporten kan udelukke flere andre årsager, som har været diskuteret.

Mistanken om, at mikrobølgevåben anvendes imod amerikanske repræsentanter i udlandet, er ikke ny.

I 1970’erne blev et lignende fænomen kaldt “Moskva-signalet”, fordi lignende begivenheder fandt sted på USA’s ambassade i Sovjetunionens hovedstad.