Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Andrea Piacquadio, Pexels.com

NYHED / UDLAND: Regeringen i Holland har netop afvist, at den vil stoppe en del af sin udrulningsplan for 5G og sætte frekvensbåndet 26 Gigahertz i bero

Sådan blev det ellers anbefalet i en omfattende og længe ventet 5G-rapport, som blev offentliggjort 2. september i år af Sundhedsrådet i Holland.

Her og nu ønsker den nederlandske forskerkomité for elektromagnetiske felter (EMV) dog ikke at kommentere på regeringens afvisning over for Tabt Tråd.

I et svar til Tabt Tråd skriver forskerrådets formand Hans Kromhout, at han ikke vil udtale sig her og nu. Ikke før 10. december.

“Den 10. december vil der være en høring i parlamentet, hvor vi vil præsentere vores råd og besvare spørgsmålene fra parlamentsmedlemmer. Indtil da vil vi ikke engagere os i medierne”, siger han til Tabt Tråd.

“Selvfølgelig har jeg personlige svar på dine spørgsmål, men i min stilling som formand for EMV-komitéen kan jeg desværre ikke udtrykke dem.”

Markerede sig som kritiker i år

Hans Kromhout, professor ved universitetet i Utrecht, som også er hollandsk forskningsleder for det tværnationale Cosmos-forskningsprojekt, udtalte sig ellers markant og kontroversielt i optakten til 5G-rapportens offentliggørelse.

Det skete 23. marts i år i et interview til den nederlandske avis De Telegraaf.

I De Telegraafs artikel kritiserede Hans Kromhout den internationale ICNIRP-komités magt i Europa og kritiserede ICNIRP for at se bort fra veludført og bekymrende forskning.

I det tværnationale Cosmos-projekt samarbejder Hans Kromhout blandt andre med Kræftens Bekæmpelse i Danmark og et forskerhold med blandt andre Christoffer Johansen og Aslak Harbo Poulsen.

Tabt Tråds spørgsmål til Hans Kromhout

1. I et kammerbrev fra den hollandske regering afviser regeringen at følge EMV-komitéens henstilling om at stoppe 5G-udrulningen i 26 Ghz-båndet. De anser ICNIRPs retningslinjer som et blåt stempel også for millimeterbølger. Hvad er dit svar på dette brev?

2. Ifølge De Telegraaf tidligere på året kritiserede du ICNIRPs politiske indflydelse i Europa. Hvad er der galt med ICNIRP’s indflydelse, og hvad skal erstatte ICNIRPs retningslinjer som grænseværdier?

3. I det samme interview fremhævede du NTP’s fund af kræft som et veludført dyreforsøg. Men NTP’s resultat var også baseret på urealistisk høj eksponering højt over mobilmasternes grænseværdi og med langvarig eksponeringstid. Hvorfor er resultatet i dyreforsøget relevant for eksponering fra mobilmaster i offentlige rum?

4. Den hollandske regering siger, at teleindustrien allerede bruger et tilstrækkeligt ALARA-princip i hver en udrulning af et mobilnetværk, som I anbefaler i rapporten. Er du enig i, at teleindustrien gør det?