Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Adrianna Calvo, Pexels.com

NYHED / UDLAND: En langvarig ballade om Apples iPhone-telefoner har nu fået en afgørelse i det amerikanske retssystem.

EN DOMMER VED en distriktsdomstol i Californien kunne torsdag i forrige uge give Apple medhold i, at deres iPhone-modeller ikke overskrider den amerikanske grænseværdi for lovlig udstråling fra telefonernes antenner.

Det fremgår af et offentliggjort retsdokument, og det er beskrevet af det amerikanske juridiske tidsskrift, Court House News.

Distriktsdommeren afviser at lade sagen gå videre til en såkaldt føderal domstol. Dermed vinder Apple Inc. foreløbig et gruppesøgsmål, der var rettet imod iPhone-producenten.

Retssagen blev skudt i gang, da avisen Chicago Tribune i august 2019 bragte en artikel, hvor avisen selv havde bedt et godkendt laboratorium om at teste flere af markedets populære smartphones.

Disse laboratorieprøver viste, at flere modeller – deriblandt modeller fra Apple og Samsung – kunne overskride amerikanske myndigheders grænseværdi for lovlig mobilstråling.

Oprindelig havde advokatfirmaet stævnet både Apple og Samsung, men sagen mod Samsung måtte tidligere i år opgives, fordi Samsung med små bogstaver i brugermanualen har sikret sig juridisk mod at blive gruppesagsøgt.

I optakten havde USA’s føderale telestyrelse, FCC, også selv testet de samme mobiltelefoner, som avisen Chicago Tribune havde testmålt i et godkendt laboratorium.

FCC’s egne målinger kunne ikke bekræfte, at de teste mobiltelefoner overskred grænseværdien, men FCC’s testmålinger mødte kritik, fordi det var eksemplarer, der var sendt direkte fra producenterne, som blev udsat for målinger.

Chicago Tribune – og senere også advokatfirmaet bag søgsmålet – havde derimod testmål eksemplarer, som var købt i butikker.

Dommeren lagde vægt på telestyrelsens testmålinger, da han i sin afgørelse nægtede at lade gruppesøgsmålet fortsætte.