Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: David Garrison, Pexels.com

NYHED / UDLAND: Det er gået ud over to topledere i den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Det er gået ud over en sikkerhedspolitisk medarbejder i Det Hvide Hus.

I årtier er nøglepersoner i amerikansk national sikkerhed og diplomati blevet angrebet af fjender med mikrobølgevåben, som har givet de ramte personer forbigående eller varige hjerneskader, og omfanget af angrebene er større, end offentligheden hidtil har kendt til.

Det skriver flere amerikanske medier – blandt andre New York Times – og en dansk version er skrevet af Berlingskes USA-korrepondent Poul Høi.

Marc Polymeropoulos var topleder i CIA, men i 2017 blev han ramt af et mikrobølgeangreb i Moskva. Hans karriere blev ødelagt, og i dag er han pensioneret med kronisk migræne og svimmelhed, berettes der om.

Fænomenet, som har ramt amerikanere i statens tjeneste i flere lande i flere verdensdele, er dog slet ikke nyt.

I 1970 afskærmede USA sin ambassade i Moskva mod mikrobølgebestråling, da flere ambassademedarbejdere var blevet syge og fordi indtrængende mikrobølger kunne måles og konstateres.

Et amerikansk statsdokument fra 1976, som er offentliggjort af Wikileaks-portalen, beretter, at mikrobølger i frekvensområdet mellem 1 og 9 Gigahertz kunne måles og konstateres i USA’s ambassade i Moskva.

De målte strålingsintensiteter, som er noteret i dokumentet, var langt under amerikansk grænseværdi for tilladte strålingsniveauer fra sendemaster.