Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet. Dette er en journalistisk artikel.

Modelfoto: Lukas Hartmann, Pexels.com

NYHED / UDLAND: Den 12. november bringer den nationale franske tv-station, France 2, en dokumentarfilm på 52 minutter om sundhedskontroversen om 5G og mobilstrålingen generelt.

I en programomtale lover dokumentaren, at den tester 12 af de mest populære smartphones, som findes på markedet i tiden og finder et resultat, der rejser spørgsmål:

“Overholder de alle reglerne? Også her rejser resultaterne af vores undersøgelse en del spørgsmål om de godkendelseskriterier, som producenterne er underlagt”.

I forvejen er det netop den franske telestyrelse, den myndighed i verden som har været mest proaktiv med at teste markedets mobiltelefoner.

Siden 2018 har over 20 forskellige modeller vist sig at stråle for kraftigt fra antennen. Senest kunne det for få dage siden konstateres, at modellen Sony Xperia 5 var ulovlig, da den blev markedsført.

I langt de fleste tilfælde har softwareopdateringer kunnet holde telefonerne på den lovlige side af strålingsgrænsen.

Enkelte modeller er dog blevet fjernet helt fra markedet. Senest skete det i år for modellen Razer Phone 2.

Dokumentarfilmen vil også beskæftige sig med bekymringen over 5G, som er en brandvarm debat i midten af fransk offentlighed.

Opdateret: Dokumentarfilmens premiere er blevet udskudt fra 22. oktober til 12. november 2020.