Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet. Dette er en journalistisk artikel.

Modelfoto: Valeriia Miller, Pexels.com

NYHED / UDLAND: Smartphone-modellen Sony Xperia 5 overskrider på ulovlig vis grænseværdien for mobilstråling i EU.

Det har den franske telestyrelse, ANFR, konstateret efter en nylig testmåling.

Det maksimale strålingstal, som er lovligt i EU, er den såkaldte absoprtionsrate (SAR-værdi) af 2,0 Watt per kilogram (W/kg).

En testmåling har vist, at Sony Xperia 5 udstråler med en absoptionsrate, målt for menneskekropsbestråling, på 2,64 W/kg.

Modellen har ikke overskredet grænseværdien for bestråling i et menneskehoved. Ved testmålinger måler man strålingens absorption i henholdsvis en hovedmodel og en kropsmodel.

Modellen kan lovliggøres

Sony Xperia 5 er dermed ulovlig også i Danmark, men efter testmålingen har ANFR tilskyndet producenten til at sende en softwareopdatering til alle solgte telefoner, som findes hos forbrugerne, så de overholder grænseværdien.

Den franske telestyrelse, ANFR, opfordrer alle forbrugere, som ejer et eksemplar, til at kontrollere, om den rigtige softwareopdatering er modtaget.

Siden 2018 har ANFR skredet ind over for flere end 20 forskellige telefonmodeller, som sprænger grænseværdien.

Langt de fleste modeller kunne lovliggøres med en softwareopdatering, men i maj i år måtte ANFR kræve en total tilbagekaldelse af modellen Razer Phone 2, som Sikkerhedsstyrelsen nu har erklæret ulovlig også i Danmark efter at Tabt Tråd har beskrevet sagen.

I Danmark betragter Sundhedsstyrelsens enhed for strålebeskyttelse overskridelser af mobiltelefoners grænseværdi som alvorligt for menneskers sikkerhed og sundhed, Sundhedsstyrelsen har derfor opfordret Sikkerhedsstyrelsen til at advare om fænomenet.

Sony Xperia 5 blev lanceret i efteråret 2019. En opfølger ved navn Sony Xperia 5 II er netop blevet lanceret i oktober 2020.