Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet. Dette er en journalistisk artikel.

Modelfoto: Heiner, Pexels.com

NYHED / UDLAND: De regionale selvstyreparlamenter i de schweiziske kantoner Jura og Neuchatel holder med nye beslutninger fast i deres nej til 5G, men de vil også udbrede deres beslutninger til resten af Schweiz.

Det skriver branchenyhedsmediet Telecom Paper.

Begge kantoner, hvor der overvejende tales fransk, vedtog i 2019 nogle 5G-kritiske resolutioner.

Parlamenterne i Jura og Neuchatel opfordrer nu til, at de to føderale parlamentskamre i Bern stopper for anvendelsen af 5G i millimeterbølgespektret (26 GHz), indtil der er overblik over mulige helbredseffekter ved eksponering for stråling i frekvensområdet.

I Schweiz vedtog flere kantoner i 2019, at de ikke ville have 5G rullet ud i deres områder. Kantonernes selvstyrestatus rakte dog ikke til at stoppe udrulningen, som hviler på føderal lovgivning.

I februar skærpede kantonen Geneve sin 5G-kritik og krævede også stop for “4G+”, som er blevet kaldt for 5G i forklædning.

Det er i den overvejende fransksprogede del af Schweiz, at fire regionale parlamentsflertal har krævet stop for 5G. Der bor cirka 1,5 mio. schweizere i modstandsområdet.

Sundhedsrådet i Holland, som huser en af Europas mest centrale fagkomitéer på området, har netop anbefalet i sin rapport fra september 2020, at netop 26 GHz-båndet i 5G-visionen ikke tages i anvendelse.