Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet. Dette er en journalistisk artikel.

Modelfoto: Pixabay, Pexels.com

NYHED / FORSKNING: Ikke-ioniserende stråling, som blandt andet mobilstråling er, kan muligvis revolutionere behandlingen af sukkersyge af typen diabetes type 2.

Det håber et forskerhold på fra Iowa Universitet i USA, som har offentliggjort et omfattende dyrestudie i det anerkendte forskertidsskrift, Cell Metabolism.

Ved at udsætte mus med sukkersyge for en kombination af statiske elektriske felter og magnetfelter i to timer om dagen kunne forskerne normalisere musenes såkaldte insulinrespons og mindske indholdet af sukker i forsøgsmusenes blod.

Fundet af stofskiftepåvirkning er egentlig et biprodukt af et forsøg ved samme universitet, hvor musenes hjerner skulle undersøges for virkninger af elektromagnetiske felter.

“Det var virkelig underligt, fordi disse dyr normalt har højt blodsukker og type 2-diabetes, men alle de dyr, der blev udsat for EMF (red. elektromagnetiske felter), viste normale blodsukkerniveauer, siger Sunny Huang til forskningsmediet Medical Xpress.

Mennesker er et spørgsmål

Forskerholdet vd Iowa Universitet siger nu, at resultatet også skal findes i dyr med menneskelignende størrelser. Er det tilfældet, så kan fundet muligvis skabe en såkaldt “ikke-invasiv” eller “fjernstyret” diabetesbehandling for fremtiden.

Forskerholdet ved Iowa Universitet har ikke fundet, at der er skadelige bivirkninger ved metoden.

Ændring i sukkerstofskifte er set før i kontrollerede forsøg med ikke-ioniserende stråling.

Et større amerikansk studie med 48 personer viste i 2011, at mobiltelefoni påvirker menneskehjerners sukkerstofskifte under kontrollerede forsøgsforhold.

Fundet har bidraget til bekymringen for, at mobiltelefoni muligvis kan være årsag til degenerative hjernelidelser, fordi glukosestofskifte i hjernen generelt kan spille en rolle.

Adj. prof. i biokemi, Dariusz Leszcsynski mener, at en mulig sammenhæng mellem sukkerstofskifte og en lidelse som Alzheimers er relevant at undersøge.