Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet. Dette er en journalistisk artikel.

NYHED / EU: I oktober eller november offentliggør Europa-Parlamentets Forskningstjeneste (EPRS) en rapport med titlen “Helbredsvirkninger af 5G”.

Det skriver EU’s særkomité for kræftbekæmpelse (BECA) i en ny udgivelseskalender.

Undersøgelsen bag rapporten er koordineret af den italienske forsker, Gianluca Quaglio, som er politisk analytiker i sundheds- og forskningspolitiske spørgsmål i EPRS.

Europa-Parlamentets Forskningstjeneste, EPRS, udgav i februar i år et kort notat, som med løftet pegefinger påpegede, at usikkerheden om helbredsvirkninger af nye frekvensområder kan bringe 5G på kant med menneskerettigheder.

Flere ventede rapporter

Der ventes flere publikationer om 5G og sundhedsspørgsmålet fra flere forskellige organer i Europa.

En særligt ventet rapport udsendes i starten af 2021 af den franske sundhedsstyrelse, ANSES, som i januar i år gav offentligheden en foreløbig statusmeddelelse.

I meddelelsen skrev ANSES, at der ikke var tilstrækkelig med forskning til at vurdere helbredsvirkningerne i forbindelse med den nye 5G-frekvens, 26 GHz.

I den nederlandske 5G-sundhedsrapport, som blev offentliggjort 2. september, anbefalede rådet ikke at tage 26 GHz-båndet i brug.

Advarslen mod 26 GHz er begrundet med, at tilstrækkelig forskning savnes.

Rapporten bragte dog ingen tilsvarende anbefalinger om andre af 5G’s frekvensområder.