Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Danske Margrethe Vestager er ledende næstformand i EU-Kommissionen. Arkivfoto: Diarmuid Greene/Web Summit via Sportsfile (CC)

NYHED / EU: Coronakrisen har udsat 5G-planer i flere lande, hvor frekvensauktioner er blevet forsinkede.

Men nu udsender EU-Kommissionen en ny henstilling til medlemslandene: Undgå forsinkelser. Skru tempoet op nu. Det haster med 5G.

Det skriver EU-nyhedsmediet Euractiv.

Og det blev formidlet fredag den 18. september under et livetransmitteret pressemøde.

Under pressemødet blev sagen præsenteret af EU-Kommissionens danske næstformand, Margrethe Vestager og EU’s franske kommissær for det indre marked, Thierry Breton.

”Medlemsstaterne bør undgå eller mindske forsinkelser med at tillade brugen af 5G-pionerfrekvensbånd på grund af COVID-19-krisen,” står der blandt andet i henstillingen. Den er som alle EU-henstillinger ikke bindende for medlemslandende at følge.

Også det kontroversielle frekvensbånd

Pionerfrekvensbånd er frekvensbånd, som ikke hidtil har været brugt til mobiltelefoni og som først får debut som mobilfrekvensbånd med 5G.

De tre pionerfrekvensbånd ligger spredt ud over radiobølgespektret.

Det laveste pionerfrekvensbånd er 700 Megahertz-båndet, som i år er blevet omstillet fra digitalt tv-frekvensbånd og til mobilfrekvensbånd i EU.

Det mellemste pionerfrekvensbånd er 3,6 Gigahertz-båndet.

Det højeste pionerfrekvensbånd er 26 Gigahertz, som her og nu bliver frarådet i en ny 5G-sundhedsrapport fra den nationale komité for elektromagnetiske felter (EMV) under Sundhedsrådet i Holland.

Energistyrelsen i Danmark forventer, at pionerfrekvensbåndene 3,6 GHz og 26 GHz bliver udbudt på auktion i 2021, mens rettighederne til 700 MHz-båndet blev solgt i marts 2019.

Danske erhvervsorganisationer som Dansk Erhverv opfordrer kraftigt til, at danske 5G-planer bliver fremskyndet.