Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Pixabay, Pexels.com

NYHED / INDLAND: Fremtidens udvikling af 5G-netværket skal bruge højere og hurtigere frekvensområder og massevis af nye byantenner.

Men nu har Sundhedsrådets strålingskomité (EMV) i Holland frarådet at bruge 26 Gigahertz-båndet, som også kaldes for 5G’s pionerbånd.

Anbefalingen fremgår af den nederlandske 5G-sundhedsrapport, som blev offentliggjort 2. september 2020, og anbefalingen begrundes med, at der er ikke forsket tilstrækkeligt i mulige sundhedsrisici.

I Danmark er Sundhedsstyrelsen den tilsynsførende myndighed for stråling, og Sundhedsstyrelsen rådgiver Energistyrelsen.

Men i et svar til Tabt Tråd meddeler Sundhedsstyrelsen, at styrelsen ingen kommentar vil give til den nederlandske strålingskomités anbefaling.

“Vi har i SST (red. Sundhedsstyrelsen) begrænsede ressourcer til at besvare henvendelser fra pressen, og må både ift dig og andre medier prioritere opgaverne,” skriver Sundhedsstyrelsens pressechef, Tina Tina Guldmann Gustavsen, i et svar til Tabt Tråd.

Energistyrelsen oplyser selv på sin hjemmeside, at EUs teledirektiv kræver, at der allerede inden udgangen af 2020 afsættes én Gigahertz af frekvensbåndet omkring 26 GHz, så den første anvendelse kan finde sted.

Den første anvendelse af frekvensbåndet bliver sandsynligvis til indendørs brug, mens forventningerne er, at udendørs anvendelse af frekvensområdet tidligst bliver udrullet i 2025.

I 2021 forventer Energistyrelsen, at den sælger rettighederne til frekvensbåndet til teleoperatører i Danmark.

Læs også: Bag om 26 Gigahertz: Få overblik over hele sagen