Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Burst, Pexels.com

KOMMENTAR / ANALYSE: Tele- og trådløsindustrien vil gerne opfatte grænseværdien som et råderum, industrien kan udfylde.

Sådan elsker alle industrier den såkaldte råderumstanke.

Ingeniører drømmer søde drømme om trådløse transmittere i hver en krog af hjemmet og de offentlige rum. I bleer, armbåndsurer og toiletcisterner. Ved hver en lygtepæl og skraldespand.

En digital infrastruktur som 5G er som et nyt lag af by oven i byen. Lige nu er det en bar mark, som alverdens investorer og techvirksomheder vil bebygge.

Men der er svage tegn på opgør med drømmen, og tegnene ser man i Benelux-landene Belgien og Holland.

Sundhedsrådet i Holland har netop tilrådet landets myndigheder, regering og parlament, at strålingsemissioner fra 5G-antenner begrænses til det lavest mulige, og det begrundes med, at Sundhedsrådet ikke kan afgøre, hvornår biologiske effekter kan blive et problem for menneskers sundhed.

Sundhedsrådets anbefaling i Holland er egentlig bare et nylig hørt ekko i Benelux-regionen.

I Belgien har IT-professor Guy Vandenbosch fra det flamsksprogede universitet KU Leuwen defineret et såkaldt ALATA-princip.

Initialerne står for den engelske sætning “As Low As Technically Achievable” og betyder, at antennerne ikke bør udlede mere elektromagnetisk stråling, end det er nødvendigt for at få teknologien til at fungere.

Guy Vandenbosch’s idé var reelt et mæglingsforslag til regionsstyret i Bruxelles, som siden april 2019 har måttet afveje hensynene til henholdsvis teleindustrien og 5G-bekymrede borgere, som har været mange og tungtvejende.

Strålingsspørgsmålet kan udvikle sig til at at ligne pesticidspørgsmålet og sprøjtegifte i grøntsager: Vi bruger det, men vi begrænser det også.

Et opgør med råderumstanken. Et opgør med den store, bare mark, som industrien kan bebygge både i bredden og i højden.

Alle industrier, vores kultur ville samle på, har overlevet skærpede miljøkrav, som opstod af bitre miljøerfaringer i det 20. århundrede.

Tech-industrien vil også overleve skærpede strålingskrav. Måske vil frontløberne oven i købet vinde fremtidens fordel.

Det er spin og demagogi, at miljøkrav fører os tilbage til stenalderen.

/dawe