Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

KOMMENTAR / ANALYSE: Den var truet i 2019. Den er truet igen i 2020.

Regeringens nye finanslovsudspil lagde mandag op til at afskaffe Bredbåndspuljen, som siden 2016 har givet midler til nedgravning af bredbåndskabler i landdistrikter.

Det er der aktører i erhvervslivet, der er tilfredse med. De har ligefrem knoklet for det, og det kan finanslovsudspillet måske ligefrem tilskrives.

Den statsstøttede udrulning af kabelbåren internet med højhastighed har længe været en torn i øjet på aktører, som lever af trådløse dataveje.

Med en pressemeddelelse rettede teleselskabet “3” i april 2019 et angreb mod ambitionen om at dække Danmark med et kabellagt supernetværk.

Og Dansk Industri har prompte bakket op.

Budskabet: Det mobile net kan dække behovet. Især i fremtiden.

Sådan et mobilnet skal naturligvis opgraderes, for det er også i landdistrikter, at den mobile bredbåndsdækning er svagest, så ingen plet – ingen “mobilhuller” på Danmarkskortet skal gå fri.

Med Folketingets teleforlig i 2018 er det planen, at størstedelen af Danmark skal dækkes af et nyt 700 MHz-mobilnet, som ved hjælp af lavere frekvenser og højere sendestyrker sikrer højhastighedsinternet med større indtrængningsevne igennem vægge og vinduer og over store landarealer.

Staten solgte i marts 2019 700 MHz-frekvensbåndet på frekvensauktion til danske mobilselskaber og tjente et lille milliardbeløb på frekvenssalget.

/dawe