Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

reject

NYHED / FORSKNING: Hvor sikre er vi over for elektromagnetisk stråling?

Det spørgsmål blev stillet af et forskerhold fra Indien og Qatar i en forskningsartikel i det anerkendte ingeniørfaglige forskertidsskrift IEEE Access.

I forskningsartiklen, som blev bragt 27. februar i år, refererede forfatterne til påstande om, at elektromagnetisk stråling er forbundet med helbredsrisici, og som belæg angav artiklen blandt andet bygningsbiologers standarder og forskergruppen BioInitiatives strålingskritiske rapporter.

På den præmis bragte forfatterne en række målingsbaserede anbefalinger om, hvordan man bedst beskytter sig mod for høj eksponering, som forskergruppen anser for problematisk til langtidsbrug, når man bruger trådløse apparater.

Nu er forskningsartiklen, som var finansieret af statslige forskningsmidler fra Qatar, trukket tilbage af udgiveren, IEEE Xplore, som udgiver en række forskningstidsskrifter på vegne af det internationale ingeniørselskab, IEEE.

Det meddeler IEEE Xplore i en ny forside til originalartiklen:

“Efter omhyggelig og gennemtænkt gennemgang har det vist sig, at denne artikel er i strid med IEEEs publikationsprincipper. IEEE trækker indholdet af denne artikel tilbage. Der bør gøres en rimelig indsats for at fjerne alle henvisninger til denne artikel. Vi beklager alle ulemper”, skriver IEEE i en meddelelse.

Det fremgår ikke nærmere, hvorfor artiklen er trukket tilbage.

En af artiklens forfattere – Mohsen Guizani – har titel af såkaldt fellow i IEEE. Cirka 5000 ingeniører på verdensplan er tildelt den særligt fremtrædende medlemsstatus, som er organisationens højeste.