cells

NYHED / FORSKNING: Stråling i det særligt høje Terahertz-spektrum kan skabe shockbølger, der forplanter sig i cellerne med en rækkevidde på adskillige millimeter.

Sådan rapporterer japanske forskere om et cellestudie i en ny artikel i det højt ansete forskertidsskrift, Nature.

Her citerer specialmediet Microwaves News forskningsartiklen på Twitter:

 

 

Terahertz-bølger anvendes ikke i telekommunikation, og der er ingen planer om at anvende Thz-bølger i 5G-teknologi.

Men anvendelse af Terahertz-frekvenser bliver ofte nævnt i fagkredse som et muligt udviklingstrin for mobilteknologi. Muligvis til 6G eller 7G-generationen af mobilteknologi.

Måske om 10 år. Måske om 20 år.

“Terahertz-stråling kan have en effekt på proteiner inde i celler uden at dræbe cellerne selv”, skriver Shota Yamazaki, som er hovedforfatter af rapporten.

Biokemiker og strålingsforsker Dariusz Leszczynski anfører i en kommentar på Twtter, at studiet umiddelbart kan have betydning for terapeutisk anvendelse og ikke telekommunikation, som endnu ikke anvender Thz-spektret.

Det er veletableret i videnskab, at shockbølger kan have en helende effekt på dybereliggende celleskader, fordi koncentreret energi øger gennemstrømningen af blod.

Visse behandlere bruger derfor shockbølger i terapeutisk behandling, som man skaber med ultralydapparater.

 

 

Terahertz-spektret, som ligger på strålingsskalaen mellem radiobølger og synligt lys, ligger i den meget højfrekvente ende af spektret for ikke-ioniserende stråling, hvor strålingens energi ikke i sig selv har kræfter til at skade celler direkte over kort tid.

 

EM_Spectrum_Properties_edit.svg
Terahertz-frekvenser findes mellem “Microwave” (mikrobølger) og “Infrared” (infrarød). Illustration: Wikipedia Commons.