newspapers
Foto (CC): Wikipedia Commons.

NYHED / UDLAND: En strålingskritisk norsk organisation ville lørdag indrykke en avisannonce i otte forskellige dagblade, men fire af aviserne nægtede at trykke annoncen.

Det skriver organisationen Folkets Strålevern på sine hjemmeside og netmediet Kampanje, som er et norsk nyhedsmedie for kommunikations- og reklamebranchen.

I helsidesannoncen anfører den strålingskritiske organisation, at mens telebranchen forsikrer forbrugerne om, at det trådløse udstyr er trygt at anvende, så siger videnskaben noget helt andet.

Den formulering kunne ikke accepteres af de store aviser, Bergens Tidende og Aftenposten, som begge udgives af mediekoncernen Schibsted, og annoncen måtte heller ikke bringes i lokalaviserne Sandefjord Blad og Tønsberg Blad.

Afslagene er blevet begrundet med, at det norske faktamedie, “Faktisk.no”, har vurderet 5G-spørgsmålet.

“Vi har takket nej til disse annoncer fra Folkets Strålevern tidligere, fordi vi har vurderet, at de fremsætter udokumenterede påstande og påstande som kan bidrage til at skabe frygt”, siger Aftenpostens stabschef Morten Andersen til branchemediet Kampanje.

 

Stavanger-avis: “En politisk ytring”

Derimod har den Schibsted-ejede avis Stavanger Aftenblad som en af fire norske aviser valgt at trykke annoncen, og det har medført stærke reaktioner fra læsere og enkelte læsertrusler om at opsige abonnementet.

Det fortæller Stavanger Aftenblads redaktør, Lars Helle, til Kampanje:

“Det er altid lidt følsomt, når det er denne type organisationer, der kommer til orde. Men til forskel fra en sædvanlig annonce, hvor nogen hævder, at de er landets billigste eller bedste og hvor vi overlader til forbrugermyndighederne at vurdere, om det er rigtigt eller forkert, så er det her langt hen ad vejen en politisk ytring, som falder ind under ytringsfriheden. Men jeg ved, at mange er uenige og at indholdet her provokerer ekstremt mange”.

På organisationens egen hjemmeside kommenterer Folkets Strålevern kort på de fire avisers afvisninger.