IMG_1471

NYHED / BAGGRUND: Tabt Tråd har ad flere omgange faktatjekket påstande fra DR om forskningen, der undersøger mobiltelefoni og helbredsvirkninger. DR har ad flere omgange fremsat falske påstande, som DR ikke ønsker at rette.

 

ER DET BANALT og ligegyldigt eller ligefrem voldsomt bestridt, at WHO’s kræftagentur, IARC, opretholder en officiel kræftmistanke mod mobiltelefoni?

Det er et af de områder, DR har beskrevet i flere artikler og udsendelser om 5G-kontroversen og mobilforskningen i det seneste års tid.

Flere gange har påstande været halve sandheder, i modstrid med fakta eller uden dokumentation. Tabt Tråd bringer det udpluk, som Tabt Tråd har undersøgt.

 

Fortier fund i kræftstudier, som WHO-eksperter vedtog

Detektor, 3, maj 2019: Programværten spurgte indslagets reporter om, hvad 5G er. Reporteren svarede, at det blot betyder, “at vi får hurtigere internet”. Reporteren anførte også, at WHO’s kræftmistanke, som blev vedtaget i 2011, blot betyder at WHO “bare holder øje”. På intet tidspunkt nævnte indslaget, at WHO’s klassificering navnlig støtter sig til to epidemiologiske undersøgelser, som peger på en kræftrisiko ved mobiltelefoni.

Reporteren bag indslaget var et nært familiemedlem med en toplobbyist i en af Danmarks største erhvervsorganisationer, som ofte agiterer for 5G. Detektors programredaktør, Nikolaj Arve, nægtede at give et interview til Tabt Tråd.

 

Ingen dokumentation for “De fleste forskere”

DR Viden, 10. december 2019: DR hævder i en podcastserie om 5G og forskningen, at de fleste forskere på området er enige om konklusionsgrundlaget for mobilstrålingens grænseværdier.

DR Viden medgiver i et interview til Tabt Tråd, at der ikke var dokumentation bag påstanden, som to centrale eksperter afviser.

I et svar til Tabt Tråd afviser DR Viden at berigtige påstanden, som der ikke er dokumentation for. DR Viden mener kun, at påstanden skal berigtiges, hvis der er dokumentation for det modsatte.

 

Misinformation om stemmetal bag kræftvedtagtelse

DR Viden, 19. december 2019: DR hævdede i en artikel, at kun et lille flertal af WHO’s ekspertgruppe ville vedtage en officiel kræftmistanke i 2011. Påstanden kom fra den danske kræftforsker, Christoffer Johansen, som medvirkede til den danske storundersøgelse af mobiltelefoni og kræft i tæt samarbejde med Danmarks største mobilselskaber, der bidrog til projektet med en millionfinansiering.

Men påstanden var forkert. I WHO’s officielle udtalelse i det verdensførende tidsskrift, The Lancet, blev det anført, at flertallet bag beslutningen var stort. Et medlem af WHO’s ekspertgruppe betegnede Johansens udsagn som spin og DR’s historie som fake news. I et svar til Tabt Tråd afviste DR Viden, at der var behov for at præcisere fakta.