towerr

NYHED / INDLAND: Senest 3. april 2020 skulle digital tv-sending have rømmet frekvensbåndet omkring 700 Mhz for at gøre plads til et landsdækkende 5G-bånd til telefoni og data.

Nu vil regeringen på grund af corona-epidemien udskyde den danske 5G-premiere i 700 Mhz-båndet.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Med omlægningen ville cirka 150.000 danskere have mistet deres tv-signal med udgangen af marts.

Kulturminister Joy Mogensen (S) skriver i pressemeddelelsen:

“Det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og det ser desværre ud til, at det især er de ældre borgere, der vil blive ramt, hvis tv-signalet slukkes. Det går ikke, for i denne tid er vi nødt til at passe ekstra godt på vores ældre og svage. Derfor sætter vi alle kræfter ind for at udskyde overgangen til et senere tidspunkt. Jeg har allerede en rigtig god dialog med Folketingets partier. En løsning på problemet kræver blandt andet en hastelov, så ingen danskerne skal stå med sort skærm d. 31. marts.”

 

Danmark forpligtet af EU

Det kommende 5G-netværk skal benytte sig af både langt højere frekvenser end eksisterende mobilfrekvens bånd – og det betydeligt lavere 700 Mhz-bånd.

Det er en del af EU’s harmoniseringsplan om 5G, at 700 Mhz-båndet skal omlægges fra tv-frekvensbånd til mobilfrekvensbånd. Et bredt folketingsflertal besluttede i 2015 ved et forlig, at Danmark skulle slutte sig til.

I kraft af EU-aftalen er Danmark forpligtet til at gennemføre frekvensomlægningen senest 30. juni i år.

700 Megahertz-båndet, som skal betjene både 4G og 5G, bliver det hidtil laveste frekvensområde, som har været anvendt til digital mobiltelefoni i Danmark.

 

Længere, kraftigere, dybere

Det laveste frekvensområde, man i dag anvender i mobilnettet, er 800 Mhz-båndet, og historisk er 700 Mhz kun undergået af det oprindelige, analoge mobilnet, NMT, som fra 1982 til 2002 virkede på 450 Mhz-båndet.

Med 700 Mhz-båndet skal teleindustrien sende et betydeligt mere langtrækkende og gennemtrængende højhastighedssignal.

Langt højere hastigheder med mobildata skal ud til flere tusinde danskere, som bor i landdistrikter, hvor der ikke i dag er adgang til høje datahastigheder. Det vedtog Folketingets brede teleforlig i maj 2018.

Da tre teleaktører i 2019 købte 700 Mhz-båndet af den danske stat på auktion, forpligtede auktionsvinderne sig til at leve op til statens dækningskrav senest i april 2022.

 

Click to access 5g-handlingsplan_for_danmark.pdf