iphone11
Foto: Wikipedia Commons.

NYHED / UDLAND: Med brugerbetingelser har Samsung sikret sig mod advokatfirmas jagt på mobilproducenter, men Apple fik protest afvist og slipper ikke for at blive retsforfulgt.

TEST VISTE I 2019, at mobiltelefoner fra forskellige producenter kunne overskride amerikanske grænseværdier for stråling fra telefonernes antenner.

Det amerikanske advokatfirma, FeganScott, ville derfor sagsøge både mobilproducenten Samsung og iPhone-producenten Apple, men søgsmålet mod Samsung er nu opgivet.

Det skriver FeganScott på sin hjemmeside.

I Samsungs brugerbetingelser er der indskrevet et forbehold, som udelukker, at der kan anlægges et gruppesøgsmål mod den koreanske mobilproducent. Dermed må telefonejere sagsøge Samsung én efter én, hvis mobilproducenten skal retsforfølges.

Advokatfirmaet Fegan Scott vil nu alene sagsøge Apple, og det har en dommer netop givet grønt lys til.

 

Amerikansk avis afslørede

Flere af Apples og Samsungs mobiltelefoner har i test har vist sig at kunne overskride grænseværdien for mobilstråling, når man tester dem uden afstand til huden.

Det afslørede avisen Chicago Tribune, som 21. august i år offentliggjorde en artikel på baggrund af laboratorieprøver, som avisen havde fået foretaget.

Selv om amerikanske testmetoder adskiller sig en smule fra de europæiske, så var der sammenhæng med en massetest af mobiltelefoner, som den franske stat foretog i 2016.

Massetesten og følgende prøver har mundet ud i, at Frankrig har trukket 18 modeller fra markedet.

Mobilproducenten Apples reaktion var vrede. Den amerikanske telestyrelse FCC svarede på avisens afsløring, at den ville undersøge spørgsmålet selv. Undervejs har det demokratiske kongresmedlem Dan Lipinski rykket for, at FCC kom med svar.

 

Telestyrelsen vil frifrinde telefonerne

Kort før jul udgav den amerikanske telestyrelse, FCC, så sine egne måleresultater, som frikender en række af de modeller, Chicago Tribune har testet. Ingen af de testede telefoner overskred grænseværdien i telestyrelsens egen test.

Men havde Chicago Tribune målt forkert?

Det afviser Jay Moulton, som ejer det laboratorium i San Marco i Californien, der udførte testmålingerne for avisen.

I en artikel, Chicago Tribune bragte som reaktion på FCC’s offentliggørelse, kritiserer Jay Moulton, at FCC ikke har købt de testede telefoner i detailhandlen, men fået dem leveret direkte af producenterne.

Læs også: Apple og Samsung sagsøges for strålingsoverskridelser

Det giver producenterne en mulighed for selv at teste de fremsendte telefoner og sikre, at de ikke kan overskride grænseværdien, siger han til avisen.

Jay Moultons laboratorium er anerkendt og akkrediteret af netop FCC til at foretage produkttest i henhold til nationale standarder.

 

Frankrig anerkender problemstillingen

I 2016 konstaterede den franske telestyrelse, ANFR, at cirka 9 ud af 10 mobiltelefoner på markedet kan overskride den europæiske grænseværdi under visse måleforhold. Foreløbig har Frankrig trukket 18 mobilmodeller ud af markedet.

Over 100 modeller kunne ifølge den franske test stråle for meget, men når overskridelserne i de fleste tilfælde formelt var lovlige, skyldes det, at mobiltelefonerne har været lovlige i henhold til standarder, som de i henhold til lovgivningen skulle måles med.

Disse standarder angiver, med hvilke afstande til krop eller hoved, man må måle med. Selv få millimeters afstande har betydning for det målte strålingsniveau.

Frankrig har dog i 2019 erklæret, at det snart skal være slut med overskridelser i ethvert tilfælde, når telefoner måles med en afstand på nul millimeter. Frankrig ønsker også at udbrede princippet til fælles EU-standard.

 

Måleresultater drukner i Atlanterhavet

Et europæisk måleresultat kan ikke overføres direkte til amerikanske mål eller omvendt.

I grunden foregår testmålinger på samme måde, men europæiske test måler styrken i 10 gram væv, mens amerikanske mål er i ét gram væv.

Hvor den europæiske grænseværdi lyder på den såkaldte SAR-værdi af 2,0 Watt per kilogram efter europæisk metode, er grænseværdien i USA SAR-værdien af 1,6 Watt per kilogram efter amerikansk metode.

 

“Forfærdelig regel”

En californisk distriktsdommer skulle torsdag den 6. februar tage stilling til Apples protest mod søgsmålet, hvor det kom frem, at telestyrelsens regler tillader, at telefoner kan måles med afstande mellem nul og 25 millimeter i laboratorietest.

Samstemmende refererer medier, at distriktsdommer William Alsup gav telestyrelsen FCC’s regler en hånende bemærkning.

“Jeg kan ikke tro, at FCC kunne være så dumme. Det er en forfærdelig regel”.

En hovedforhandling i retssagen mod Apple forventes at kunne finde sted i juli 2021.