ok

NYHED / FAKTATJEK: Tabt Tråd skriver faktuelt korrekt om EU’s sundhedskritiske 5G-notat. En anklage om manipulerende misinformation er trukket tilbage.

ET SKILT PÅ FACEBOOK, som siger FAKTATJEK, skal advare brugere på det sociale medie mod misinformation, der manipulerer med læserne.

Det danske faktamedie, Tjekdet, som udgives af Mandag Morgen, stødte onsdag sammen med Tabt Tråd på Facebook. Hvis man delte Tabt Tråds omtale af EU’s 5G-kritiske rapport fra forskningstjenesten EPRS, så dukkede der et skilt op, som signalerede, at Tabt Tråds artikel rummer falsk information.

 

tjekdet

 

Men Tabt Tråd har refereret EU’s 5G-notat korrekt. Derfor har Tjekdet klassificeret Tabt Tråds artikel som “sand” i samarbejde med Facebook, og Facebook og Tjekdet vil derfor ikke længere advare mod misinformation.

Det siger Tjekdets redaktør Lisbeth Knudsen til Tabt Tråd, som svarer på Tabt Tråds henvendelse.

Det var ikke kun Tabt Tråds referat af notatet, som var faktuelt korrekt. Direkte adspurgt, om Tjekdet har fundet ukorrekte fakta i EU-organet EPRS’ sundhedskritiske 5G-notat, var svaret nej. Det fremgik af et svar på Twitter, 24. februar.

 

fda

 

Alligevel har Tjekdet valgt at fastholde, at EPRS’ notat er blevet faktatjekket. Også selv om det strider mod Tjekdets egne regler, som medlemmer af en internationalt faktamediegruppe har pålagt sig selv.

Adspurgt om Tjekdet fortsat vil forfølge delinger af EU’s 5G-notat med skilte, der advarer om misinformation, er Lisbeth Knudsens svar kort:

“Nej”. Skriver hun til Tabt Tråd.

Men selv om der ikke er tale om, at Tjekdet har fundet nogen falsk påstand i EU’s notat, som er faktuel og utvetydig, og selv om ingen faktuelle modsvarer EU-notatet, så fastholder Tjekdet, at det er korrekt at bringe en faktatjek-artikel.

Læs alle spørgsmål og svar mellem Tabt Tråd og Tjekdet