nytimes
New York Times er officiel 5G-partner med mobilgiganten Verizon. Foto: Wikipedia Commons.

NYHED / UDLAND:  Verdenskendt avis samarbejder direkte med mobilgigant om 5G og skriver direkte usandt om videnskaben, der undersøger sundhedsspørgsmålet. Irsk presseombudsmand fælder avisens 5G-journalistik som usand.

DEN VOKSENDE ANGST over 5G “kommer fra en enkelt videnskabsmand og en enkelt graf“, skrev journalist William J. Broad i en artikel i New York Times.

Men udsagnet er løgn. 5G-bekymringen er rejst igennem en lang række forskningsartikler over flere årtier. Derfor har presseombudsmanden i Irland, som svarer til Pressenævnet i Danmark, nu rettet sin kritik mod artiklen, som blev bragt i Irish Times 5. september 2019.

“En avis har ret til sine egne meninger. Ikke sine egne fakta”, lyder presseombudsmandens kritik blandt andet.

Det irske dagblad havde købt og videreudnyttet samme artikel, som oprindelig var bragt i den kendte newyorker-avis.

Nu har den irske avis også bragt presseombudsmandens afgørelse.

 

Godtaget dokumentation

broad
William J. Broad står bag en kampagne af systematisk misinformation om 5G og risikoen ved elektromagnetiske felter i avisen New York Times, som er officiel 5G-partner med mobilselskabet Veriozn. Foto: Wikipedia Commons.

Klagesagen blev rejst af den irske IT-professor Tom Butler fra læreanstalten University College Cork.

Han var stærkt utilfreds med historien, som strider mod det faktum, at en stribe af topforskere stiller sig bag advarslen mod en uprøvet udrulning af 5G.

I klagen anførte Tom Butler, at der er “betydelig videnskabelig bekymring, som mindst går tilbage til 1950’erne”.

Han henviste til en lang række forskningsartikler og forskningsresultater, som stiller spørgsmål til sikkerheden ved mikrobølgestråling.

Den klage er ifølge presseombudsmanden blevet underbygget med tilstrækkelig dokumentation fra Tom Butler. Ombudsmanden understreger, at den ikke kan afgøre det videnskabelige spørgsmål, men at klageren og ikke avisen er faktuelt korrekt på den.

 

Officiel 5G-partner med aggressiv kampagne

Det førende amerikanske mediehus, New York Times, har ført en aggressiv artikelkampagne imod videnskabelige og folkelige 5G-bekymringer.

Kampagnen har blandt andet vakt en indigneret reaktion fra specialmedieredaktør Louis Slesin, som siden 1981 har redigeret og udgivet Microwave News, der er dedikeret til at dække forskningen af fagområdet.

I en kommentar og analyse retter Louis Slesin en skarp kritik af originalartiklen i New York Times 16. juli 2019, som 5. september blev bragt i Irish Times og som presseombudsmanden i Irland har kritiseret.

Microwave News konstaterede, at artiklen var “et faktafrit angreb mod 5G-kritik”.

New York Times er officiel 5G-partner med mobilselskabet Verizon i USA. Avisen skal hjælpe med at udbrede den nye mobilteknologi ved at udvikle nye digitale fortællemetoder, som kræver de høje datahastigheder, som 5G skal levere til læserne.