slovenia
Slovenien bliver ikke blandt de første lande med 5G. Foto: Balkan Photos (CC)

BAGGRUND / ANALYSE: Har Slovenien stoppet 5G af helbredsmæssige grunde? Svaret er kompliceret.

TIDLIGST i 2021 forventer Slovenien, at et aktivt 5G-netværk vil ankomme til den eks-jugoslaviske republik, som siden 2004 har været EU-medlem.

Landets regering har netop stoppet og trukket en 5G-plan tilbage og aflyst en frekvensauktion. Samtidig har den slovenske regering holdt et åbent stormøde i hovedstaden Ljubljana for at lade borgere og organisationer debattere, om den internationale debat om 5G og folkesundhed har betydning.

Selv om indenrigsminister Runi Medved ønskede en åben og fordomsfri debat, gik mødet op i ophedede skænderier.

Sloveniens stop for 5G-planen og stormødet i Ljubljana om sundhedsspørgsmålet, er blevet tolket således, at Slovenien har stoppet 5G af hensyn til sundhedsspørgsmålet. Det var for nylig en overskrift i et nyhedsbrev, som den aktivistiske organisation Cell Phone Task Force i USA sendte ud til sine modtagere.

Slovenske kilder fortæller til Tabt Tråd, at det både er rigtig og forkert. Og først og fremmest kompliceret.

 

Tvetydige meldinger

AKOS, som er landets regulerende telemyndighed, sendte i 2019 et udkast til en 5G-plan til den slovenske regering, men planen løb ind i en byge af kritik, som har fået regeringen til at skrotte den.

Indenrigsminister Rudi Medved kritiserede 5G-planen for at savne punkter, der beskriver etiske problemstillinger, helbredsspørgsmål og cybersikkerhed.

Samtidig medgiver indenrigsminister Rudi Medved så over for politiske og aktivistiske røster i landet, er der er et uafklaret spørgsmål om sundhedskonsekvenser.

Stadig fastholder Rudi Medved, at teknologien skal ankomme til landet. Slovenien uden 5G som en ø omgivet af 5G-lande vil være uacceptabel, har han udtrykt.

 

Selskab holder sig tilbage

Men lige nu har Rudi Medveds indenrigsministerium for den offentlige sektor altså intet hastværk med at sælge landets 5G-frekvenser, og det kan også hænge sammen med mobiloperatørernes vilje til at udrulle 5G i landet.

Det østrigske mobilselskab, A1, har signaleret klart, at selskabet ført og fremmest prioriterer at udrulle 5G i Serbien i 2020 og først i Slovenien i 2021.

Dels mener A1, at en tidlig udrulning i Serbien vil være den bedste forretning. Dels er Slovenien i forvejen dækket bedre ind end Serbien.

Under alle omstændigheder har den slovenske regering nu lukket sundhedsdebatten om 5G ud som en ånd fra en flaske.