Mark Worth (transparency international)
Mark Worth. Foto: Stephan Roehl (CC)

NYHED / UDLAND: Mobilindustrien har løjet systematisk siden 70’erne, mener international leder for såkaldte whistleblowers. Nu søger han sladrehanke med  samvittighedsgrunde.

SANDHEDEN OM LØGNENE om mobiltelefoni skal frem, mener amerikanske Mark Worth.

Han er daglig leder af European Center for Whistleblower Rights med adresse i Berlin og verdensførende forkæmper for, at flere samvittighedslækager finder sted i magtfulde organisationer.

Nu opfordrer han folk med industrikendskab til at sladre til offentligheden om, hvordan telebranchen modarbejder, at sikkerheds- og sundhedsinformationer om mobiltelefoni fremmes i offentlig bevidsthed.

Det nye tiltags navn er Mobile Phone Whistleblower Project.

“Siden 1970’erne har mobilindustrien systematisk løjet over for offentligheden om helbredsrisikoen ved mobiltelefoni. Mange studier har vist sammenhæng med cancer, dna-skader, reproduktive skader, adfærdsændringer og andre helbredseffekter”, skriver gruppen på sin hjemmeside.

En sikker postkasse kan på beskyttet vis modtage e-mails, og gruppen lover at beskytte afsendernes identiteter. Gruppen vil også yde ekspertrådgivning om, hvordan man bedst videregiver interne oplysninger om teleindustrien.

Det engelske ord ‘whistleblowing’ (at støde i fløjten) er et begreb, der dækker over vidnesbyrd, som er fortrolige informationer.

Det kaldes typisk for whistleblowing, hvis oplysningerne lækkes for at oplyse offentligheden om kritisable forhold i magtfulde organisationer.