satelit
Illustration: Wikipedia Commons.

NYHED / UDLAND: Den private rumfartsvirksomhed SpaceX vil mangedoble antallet af kommunikationssatellitter, men det kan være ulovligt.

KONSEKVENSERNE FOR MILJØET af et enormt satellitprogram er ikke blevet udredt i henhold til amerikansk miljølovgivning.

Alligevel har FCC, den amerikanske telestyrelse, givet tilladelse til det private satellitprogram, Starlink, og det kan være ulovligt, skriver det amerikanske tidsskrift Scientific American.

Magasinet skriver, at en juridisk akademisk artikel vil blive publiceret senere i år i tidsskriftet Vanderbilt Journal of Entertainment and Technology Law.

Ifølge forfatterne har den amerikanske telestyrelse forsømt en lovpligtig miljøudredning, som skulle have været foretaget, før tilladelse blev givet.

Læs hele historien hos Scientific American.

I øjeblikket er der cirka 2000 kommunikationssatellitter i kredsløb om jorden, skriver Wikipedia.

I de kommende år ventes det antal at blive mangedoblet med nye, mindre satellittyper, og med Starlink-programmet har rumfartsvirksomheden SpaceX en vision om op imod 42.000 satellitter.

Forskellige protestgrupper har udtrykt bekymring over en hastigt stigende kolonisering af rummet ud for jordkloden. Astronomer frygter for deres observationer.

Nattehimlens udseende vil blive forandret, er der andre, der anfører.

Initiativtagerne til 5G Space Appeal anfører, at et kæmpe boom af kommunikationssatellitter vil give et elektromagnetisk bidrag til landjorden, som er stærkt bekymrende for miljøet.