phoning

NYHED / FORSKNING: Bør man ændre sine mobilvaner efter kræftfund i dyreforsøg, eller bør man kun, hvis man selv er bekymret?

FORSKERE FRA DEN VERDENSFØRENDE enhed, Det Nationale Toksikologiprogram (NTP), har givet blandede meldinger om risikoen ved mobiltelefoni efter det 19 år lange forskningsprojekt, som sluttede i 2018.

Blandt resultaterne i forsøgsdyr så man kræft, dna-skader, hjerteproblemer og lav fødselsvægt.

Alligevel har amerikanske myndigheder ikke ændret anbefalinger til borgerne, men i en nylig opdatering er NTP-enheden blevet klar i sin anbefaling.

Det skriver specialmediet Microwave News.

Før skrev forskningsleder John Bucher på NTP’s hjemmeside, at hvis man er bekymret, kan man mindske samtaletiden og holde mobiltelefonen væk fra hovedet ved at bruge højttalerfunktion eller hovedtelefon.

Den formulering er ændret. NTP anbefaler nu alle at følge forsigtighedsrådene, og det fremgår ikke længere, at man kan vælge at gøre det, hvis man er bekymret.

Den amerikanske sundhedsstyrelse U.S. Food & Drug Administration (FDA) skriver fortsat i sine mobilråd, at rådene er rettet mod bekymrede borgere.

I Danmark skriver Sundhedsstyrelsen ikke, at rådene er for bekymrede borgere. Som et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man følger rådene, fordi forskere – ifølge styrelsen – “endnu ikke (kan) be- eller afkræfte, at eksponeringen fra mobiltelefoner udgør en sundhedsrisiko.”

Læs Sundhedsstyrelsens mobilråd.

 

Reaktioner på sociale medier

Den polsk-finske topforsker og WHO-rådgiver, Daruisz Leszczynski: Jeg har anbefalet forsigtighedsprincippet i 18 år.

 

Microwave News, som har dækket emnet siden 1981: NTP-forskerne har besluttet sig for at følge videnskaben.

 

Jan-Erik Messmann, tidligere tv-vært og folketingsmedlem (DF): Det er ret alvorligt.