smartphone-call-answer-contact

NYHED / UDLAND: Med ny rapport afviser FCC strålingsoverskridelser i mobiltelefoner, som i sensommeren blev afsløret af avisen Chicago Tribune. Avisens ekspert bag afsløringen holder fast i sine målinger.

Kan mobiltelefoner overskride grænseværdien for stråling under visse omstændigheder?

Spørgsmålet udgør en højaktuel konflikt i USA og er snart genstand for et civilt søgsmål mod Apple og Samsung.

21. august i år offentliggjorde avisen Chicago Tribune en serie af uafhængige laboratoriemålinger, som viste, at flere af markedets mobilmodeller reelt er i stand til at stråle mere, end grænseværdierne tillader.

Mobilproducenten Apples reaktion var vrede. Den amerikanske telestyrelse FCC svarede på avisens afsløring, at den ville undersøge spørgsmålet selv. Undervejs har det demokratiske kongresmedlem Dan Lipinski rykket for, at FCC kom med svar.

FCC: Telefonerne er lovlige

Kort før jul udgav FCC så sine egne måleresultater, som frikender en række af de modeller, Chicago Tribune har testet. Ingen af de testede telefoner overskred grænseværdien i telestyrelsens egen test.

Men havde Chicago Tribune målt forkert?

Det afviser Jay Moulton, som ejer det laboratorium i San Marco i Californien, der udførte testmålingerne for avisen.

I en ny artikel, som Chicago Tribune har bragt som reaktion på FCC’s offentliggørelse, kritiserer Jay Moulton, at FCC ikke har købt de testede telefoner i detailhandlen, men fået dem leveret direkte af producenterne.

Læs også: Apple og Samsung sagsøges for strålingsoverskridelser

Det giver producenterne en mulighed for selv at teste de fremsendte telefoner og sikre, at de ikke kan overskride grænseværdien, siger han til avisen.

Jay Moultons laboratorium er anerkendt og akkrediteret af netop FCC til at foretage produkttest i henhold til nationale standarder.

Frankrig anerkender problemstillingen

I 2016 konstaterede den franske telestyrelse, ANFR, at cirka 9 ud af 10 mobiltelefoner på markedet kan overskride den europæiske grænseværdi under visse måleforhold. Foreløbig har Frankrig trukket 18 mobilmodeller ud af markedet.

Over 100 modeller kunne ifølge den franske test stråle for meget, men når overskridelserne i de fleste tilfælde formelt var lovlige, skyldes det, at mobiltelefonerne har været lovlige i henhold til standarder, som de i henhold til lovgivningen skulle måles med.

Disse standarder angiver, med hvilke afstande til krop eller hoved, man må måle med. Selv få millimeters afstande har betydning for det målte strålingsniveau.

Frankrig har dog i 2019 erklæret, at det snart skal være slut med overskridelser i ethvert tilfælde, når telefoner måles med en afstand på nul millimeter. Frankrig ønsker også at udbrede princippet til fælles EU-standard.

Måleresultater drukner i Atlanterhavet

Et europæisk måleresultat kan ikke overføres direkte til amerikanske mål eller omvendt.

I grunden foregår testmålinger på samme måde, men europæiske test måler styrken i 10 gram væv, mens amerikanske mål er i ét gram væv.

Hvor den europæiske grænseværdi lyder på den såkaldte SAR-værdi af 2,0 Watt per kilogram efter europæisk metode, er grænseværdien i USA SAR-værdien af 1,6 Watt per kilogram efter amerikansk metode.