scott morrison
Australiens premierminister Scott Morrison i et møde med sin amerikanske statslederkollega, Donald Trump. Foto: Wikipedia Commons (public domain).

NYHED / UDLAND: Teleindustrien i Australien krævede for nylig regeringens hjælp til at slå ned på 5G-modstanden, som kommer fra borgergrupper og aktivister i landet.

Nu bliver ønsket imødekommet. Den australske regering er klar til at bruge et beløb svarende til 42 millioner danske kroner – 9 millioner australske dollar.

Det skriver det australske dagblad The Daily Telegraph i papirudgaven af avisen, mandag den 16. december og webudgaven af Canberra Times.

Regeringen vil bruge millionbeløbet på at bygge tilliden op i befolkningen og til at reducere bekymringen i forhold til emissioner med elektromagnetisk energi – det, man i korthed kalder for radiobølger eller mobilstråling, som sendes fra telefoner, telemaster og trådløse internetmodemmer.

Den polsk-finske biokemiker og ekspert i strålingseffekter, Dariusz Leszczynski, har selv et tilhørsforhold til Australien som delvis bosiddende i landet. 16. november reagerede han på mobilselskabet Telstras krav om regeringsstøttet modpropaganda mod 5G-kritik:

“Det er typisk for modpropaganda mod propaganda”, skrev han i en kort kommentar til Tabt Tråd.

“Aktivister er slemme til at misinformere. Telstra er slemme til at misinformere. Og nu vil Telstra have hjælp fra regeringen og ARPANSA (red. det statslige strålingsagentur) til at sprede deres egen misinformation med regeringens støtte”.

Telstra har ønsket, at regeringen udbreder kendskabet til den videnskabelige evidens for sikkerheden ved 5G.

Men den evidens eksisterer ikke, pointerer Dariusz Leszczynski.

I en videnskabelig gennemgang af den sparsomme litteratur om såkaldte millimeterbølger, konstaterede forskerne Mytil Simko og Mats-Olof Matsson i september i år, at der ikke er tilstrækkelig med viden til at træffe en vurdering af fremtidens 5G-teknologi.

I Tyskland har en regeringsinstitution også afsat penge til 5G-oplysning: Men i Tyskland er der tale om 8 millioner kroner til decideret forskning af effekter i menneskehuden.