helsingfors

BAGGRUND / KRONOLOGI: 5G-bekymringen er rejst politisk fra vestkysten til østkysten i USA og fra Nordvesteuropa til Sydøsteuropa. Tabt Tråd slår ned på de mest toneangivende begivenheder i udenlandsk regional-, delstats- og lokalpolitik.

 

2017:

 

17. oktober: Californien stopper teleindustriens carte blanche

Californiens guvernør Jerry Brown nedlægger veto og stopper en forberedt lovgivning, som ville give teleindustrien frit spil til at opbygge et 5G-netværk. Det er ikke begrundet med borgeres helbredsbekymringer, men det fejres af aktivister som en sejr.

 

2018:

 

9. september: Forstadskommune nægter 5G

Byrådet i Mill Valley, en forstadskommune i San Franciscos nære opland, siger klart nej til 5G på grund af borgeres helbredsbekymringer. Det er sandsynligvis verdens første politiske beslutning, som af sundhedsmæssige grunde tager kritisk stilling til 5G.

 

3. december: Føderal senator rejser et beviskrav

Connecticuts demokratiske senator siger på pressekonference, at han forlanger, at den amerikanske telestyrelse FCC beviser, at 5G er sikkert. Han har opbakning fra Anna Eshoo, som er republikansk kongresmedlem i Washington, valgt i Californien.

 

2019:

 

6. februar: Senatshøring afslører sikkerhedens status

I USA’s senat bliver teleindustriens repræsentanter hørt af Connecticuts demokratiske senator Richard Blumenthal. Konklusionen: Ingen forskning kan påvise sikkerheden ved 5G, og der er ikke forskningsresultater på vej. En indigneret Blumenthal konstaterer, at 5G er sundhedsmæssig blindflyvning.

 

28. marts: Rullende italiensk snebold begynder

28. marts: Roms 12. bydelskommune vedtager en 5G-kritisk resolution, som opfordrer resten af Italiens hovedstad til at sætte udrulning på pause.

 

1. april: Politisk bombe under 5G i Belgien

Miljøministeren i selvstyrende region Bruxelles, nægter at hæve grænseværdien for telemasters stråling, så der skabes råderum for 5G. Borgerne skal ikke være forsøgsdyr, lyder begrundelsen.

 

4. april:  Hollandske parlamentarikere rejser kritik

Et mindretal i det hollandske lovgivningskammer stiller krav om, at risikoen ved 5G bør udredes, før en udrulning kan accepteres.

 

8. april: Dansk parti tager kritisk stilling

Folketingskandidat for Kristendemokraterne, Nanna Bock, skriver på sin Facebook-kampagneside, at Kristendemokraterne ønsker en grænseværdi for mobilmastestråling med forsigtighed, som der findes i Bruxelles, hvor grænseværdien lyder 10 gange lavere end i Danmark.

 

9. april: Schweizisk kanton kræver 5G-stop

Et overvældende flertal i delstatsparlamentet i den schweiziske kanton Vaud, hvor Lausanne er hovedbyen, stemmer for et såkaldt moratorium, der stopper 5G-udrulningen i landsdelen. Beslutningen kan ikke få opsættende virkning og overtrumfe national lovgivning.

 

10. april: WHO’s hjemby vil også stoppe 5G

Vauds nabokanton Geneve stemmer også for et 5G-stop og beder i en resolution WHO om at holde øje med kritisk, uafhængig forskning. WHO har hovedsæde i netop Geneve. Dermed er over én million schweizere omfattet af parlamentarisk 5G-modstand i alpelandet. Jura og Neuchatel er to kantoner, der følger efter, således at modstandszonen i Schweiz omfatter godt 1,5 mio. især fransktalende schweizere.

 

28. april: Norsk amt vil friholde skoler

Fylkeskommune Rogaland med en halv million indbyggere, vedtager at fraråde 5G-antenner nær skoler. Fylkeskommunen, hvor Stavanger er hovedby, efterlyser også nogle solide sundhedsoplysninger om 5G-teknologien.

 

4. maj: Flere danske partier involveret i 5G-kritisk konference

Folketingsmedlemmer fra Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti og folketingskandidater fra Kristendemokraterne er til stede og støtter en 5G-kritisk konference i Landstingssalen på Christiansborg, som arrangeres i samarbejde med 5G-kritiske danske NGO’er. Hovedtaler er den Harvard-doktorerede kræftforsker, franske Annie Sasco, som i mange år var afdelingschef i WHO’s kræftagentur IARC.

 

11. juni: Engelsk rockcentrum vil stoppe 5G 

Som den første kommune i Storbritannien vedtager Glastonbury en kritisk 5G-resolution til beskyttelse af sine indbyggere. Glastonbury er i sig selv en ganske lille by i Sydengland, men den er kendt som årlig vært for en af verdens største rockfestivaler. Flere sydengelske kommuner følger efter Glastonbury.

 

27. juni: Amerikansk delstat nedsætter en kritisk kommission

Den amerikanske delstat New Hampshire nedsætter en kritisk kommission, der skal undersøge 5G som et sundhedsspørgsmål.

 

9. august: Oregon vil beskytte børn mod stråling

Oregon pålægger sundhedsmyndigheden i den amerikanske delstat at gennemgå forskningen om trådløse helbredseffekter og rejser ønske om at reducere børns eksponering for radiofrekvent stråling i skoler. En rapport skal være færdig inden 2. januar 2021.

 

10. september: Belgisk regering vil sætte folkesundheden først

En ny regeringskoalition i den belgiske hovedregion Vallonien vil nedsætte en ekspertgruppe til udredning af 5G og udtaler, at et forsigtighedsprincip til fordel for folkesundheden har forrang foran 5G-udrulningen.

 

1. oktober: 5G-kritiske Europaparlamentarikere holder pressemøde

Tre medlemer af Europa-Parlamentets grønne parlamentsgruppe fra henholdsvis Tyskland, Frankrig og Belgien, holder en 5G-kritisk pressekonference i Bruxelles.

 

9. oktober: Ny regering står fast på hovedregionens nej

Hovedregionen Bruxelles i Belgien har skiftet delstatsregering. Den nye miljøminister for miljøpartiet Ecolo, Alain Maron, holder fast i regionens 5G-skepsis.

 

23. oktober: Snebolden vokser i Italien

Havnebyen Savona i Ligurien og en forstadskommune til Bari i Syditalien er henholdsvis kommune nummer 66 og 67 i Italien, der vedtager en 5G-kritisk politik. Adskillige kommuner har enten vedtaget et 5G-stop eller et krav om nærmere undersøgelse. Der er dog næsten 8000 kommuner i hele Italien – mange er små landdistriktskommuner.

 

12. november: Schweiziske modstandere er i flertal

En meningsmåling i en større schweizisk avis fortæller, at over halvdelen af landets befolkning betragter 5G som helbredsskadeligt og at over halvdelen af alpelandets indbyggere også ønsker et stop for 5G.

 

12. november: Det tredjestørste parti er kritisk i Irland

Sinn Féin, Irlands tredjestørste parti i Den Irske Republiks lovgivende forsamling, Underhuset, kræver en undersøgelse, der søger at finde de usminkede fakta om mulige 5G-konsekvenser for helbred.

 

19. november: Endnu en demokrat i Washington er kritisk

Demokraten Dan Lipinski fra staten Illinois, valgt til den føderale kongres i Washington, ønsker at telestyrelsen FCC redegør for, hvorfor ny forskning med kræftfund i forsøgsdyr ikke førte til skærpet grænseværdi i 2018.

 

25. november: Kritisk spørgsmål i dansk 5G-pilotby

Et socialdemokratisk byrådsmedlem i Helsingør kræver at vide, hvad man ved om 5G og helbredseffekter i anledning af, at byen skal være vært for et 5G-pilotprojekt.

 

4. december: Græsk hovedby stopper 5G-projekt

Olivenbyen Kalamata nægter at forlænge en 5G-aftale med teleoperatøren Wind, og byrådsflertal begrunder det med sundhedsbekymring.

 

9. december: Kendt britisk parti kræver 5G-pause

Kort før valget til det britiske Underhus kræver nationalistpartiet UKIP et stop for 5G-udrulningen, før yderligere forskning har gjort briterne klogere. Partiet blev i 2015 det største i Storbritannien efter Konservative og socialdemokratiske Labour. UKIP opnår ikke valg til parlamentet.