supreme court
USA’s højesteret i Washington. Foto: Joe Ravi.

NYHED / UDLAND: Den øverste domstol fastslår, at Berkeley i Californien har ret til at tvinge mobilforhandlere til at advare forbrugerne mod mobilstråling.

Den samlede teleindustri i USA blev i 2015 rasende på bystyret i den californiske by Berkeley, som er verdenskendt for sit universitet.

Et regulativ fra byrådet pålagde alle forhandlere at udstyre mobiltelefoner med en sundhedsadvarsel, og det fik brancheorganisationen CITA til at sagsøge Berkeley.

I juli i år nægtede en domstol i San Francisco at tvinge Berkeley på plads, og mandag den 9. december led teleindustrien definitivt nederlag ved USA’s Højesteret i Washington D.C.

Det skriver nyhedsmedier som San Francisco Chronicle og U.S. News.

Dommen vækker glæde hos Californiens Hjernetumorforbund, som vil have ordningen udbredt til flere byer og delstater.Berkeley cellphone notice in store

“Folk har ret til at kende sandheden, når de køber telefonen, så de kan beskytte sig selv og deres familier ordentligt”, siger patientforbundets direktør Ellen Marks til San Francisco Chronicle.

Hjernetumorforbundet i Californien er en arg kritiker af teleindustriens negligering af den kræftevidens, der findes på forskningsområdet om mobiltelefoni.

En tvist om ytringsfrihed

I Berkeley har man kaldt det for en “ret til viden-ordning”.

Politisk har bystyret vedhæftet en advarsel på alle mobilprodukter på butikshylderne, som gør forbrugernes opmærksomme på, at mobiltelefoner rent faktisk kan stråle kraftigere, end grænseværdien egentlig tillader.

“Hvis du bærer eller bruger din telefon i en bukse- eller skjortelomme eller gemmer den i en brysteholder, når telefonen er tændt og tilsluttet et trådløst netværk, kan telefonen overskride den føderale grænseværdi,” lyder advarslen.

Brancheorganisationen CITA protesterede over tiltaget og betegnede det som en krænkelse af mobilforhandleres ytringsfrihed, fordi de dermed tvinges til at dele en meddelelse, de ikke er enige i.

CITA har også protesteret, fordi den amerikanske telestyrelsen FCC har vurderet, at det er sikkert at bære en tændt mobiltelefon.

Mere retsopgør om strålingsniveauer

Berkeley-balladen er ikke eneste retssag, der handler om mobiltelefoners overskridende strålingsniveauer.

Avisen Chicago Tribune konstaterede ved en uafhængig test 21. august i år, at adskillige af markedets modeller kan stråle kraftigere end det tilladte niveau af SAR-værdien 1,6 Watt per kilogram ved måling i et gram væv.

Det har fået et amerikansk advokatfirma til at ville sagsøge Apple og Samsung på vegne af en forbrugergruppe.

Imens har telestyrelsen FCC reageret på afsløringen ved at varsle sin egen undersøgelse.

Det føderale kongresmedlem Dan Lipinski fra Illinois, som sidder i Repræsentanternes Hus for Demokraterne, har rykket for en status i et spørgsmål fra Kongressen til FCC.

Ved en juridisk spidsfindighed har mange telefoner med grænseoverskridende stråling formentlig været formelt lovlige, fordi strålingsmålinger er foretaget efter korrekte standarder, som ikke udelukker, at egentlige overskridelser ikke finder sted.