wiki CellPhone

NYHED / UDLAND: Et amerikansk advokatfirma agter at gennemføre et varslet gruppesøgsmål mod Apple og Samsung på vegne af private mobilforbrugere.

Det skriver advokatfirmaet FeganScott i en pressemeddeelse.

Flere af Apples og Samsungs mobiltelefoner har i test har vist sig at kunne overskride grænseværdien for mobilstråling, når man tester dem uden afstand til huden.

Det afslørede avisen Chicago Tribune, som 21. august i år offentliggjorde en artikel på baggrund af laboratorieprøver, som avisen havde fået foretaget.

Selv om amerikanske testmetoder adskiller sig en smule fra de europæiske, så var der sammenhæng med en massetest af mobiltelefoner, som den franske stat foretog i 2016.

Massetesten og følgende prøver har mundet ud i, at Frankrig har trukket 18 modeller fra markedet.

Frankrig vil rydde op

Måling af telefonstråling og dokumentation er fyldt med kompleksitet. Mobilproducenten skal angive ét mål for kroppen efter én teknisk standard og ét mål for kroppens bestråling efter en anden teknisk standard.

Disse standarder beskriver blandt andet, om der kan måles med afstand mellem telefon og måler.

Standardændringer i henholdsvis 2016 og 2017 har ændret den krævede afstand.

På grund af opmærksomheden, som den franske test vakte, har den franske regering for nylig besluttet at rydde op i forvirringen og forlanger, at alle målinger i overskuelig fremtid skal kunne holde sig inden for grænseværdien i Europa på den såkaldte SAR-værdi af 2,0 Watt per kilogram.

Ingen målinger må altså kunne vise en højere værdi, uanset hvordan de er foretaget, og i første omgang er det en frivillig henstilling til producenterne, som blandt andet opfordres til at opdatere softwaren.

Den franske regering ønsker også at udbrede det til EU-norm.