paola
Paola Pisano er Italiens telekommunikationsminister siden 5. september i år.

NYHED / UDLAND: Italien er et af få lande, som har tradition for særligt restriktive grænseværdier for stråling fra mobilmaster, men nu kan det snart være slut, skriver det italienske erhvervsmedie Key4biz.

Den italienske teleminister Paola Pisano, som tilhører partiet Femstjernebevægelsen, ønsker en harmonisering til europæisk niveau.

Det udtrykte hun i denne uge i en tale under en 5G-konference hos CNIT, det nationale italienske telekonsortiums videnscenter.

Under talen sagde hun, at Italiens restriktive grænseværdier udgør et problem for virksomheders konkurrenceevner og lovede brancheforsamlingen, at interne regeringsdrøftelser her og nu finder sted.

Hun priste også 5G-netværkets “sociale rolle” og dets evne til at “nedbryde digitale skel mellem landets regioner.”

Op imod 70 kommuner i Italien vil blokere for 5G-master i deres områder med politiske flertalsbeslutninger. Blandt andre har en af Roms indre bydelskommuner vedtaget at vise 5G modstand.

Paola Pisano kaldte den 5G-frygt og frygten for elektromagnetiske bølger for “demagogisk”.

Opgør med forsigtighedsværdi

Grænseværdien for mastestråling i Italien er en tiendedel lavere end i mange EU-lande som Danmark.

I Italien svarer grænseværdien til Danmarks – blot med en indlagt såkaldt sikkerhedsfaktor på 10 som forsigtighedsprincip, så værdien lyder på 6 Volt per meter i stedet for 61.

Græsrodsorganisationen Den Italienske Alliance Stop 5G skriver på Facebook, at man forbereder sig på det værste scenarium, nemlig at politikerne tilslutter sig dansk niveau.

8. oktober blev et forslag stillet i det italienske parlament, som fik en hård medfart. Løsgængeren Sara Cunial, der selv har en fortid som ekskluderet medlem af Femstjernebevægelsen, stillede forslag om at gøre modstandskommunernes 5G-stop landsdækkende.

Det blev mødt med et kontraforslag fra Silvio Berlusconis parti Forza Italia om en lempelse til internationalt niveau.

I Belgien holdes der fast

Også i Polen forventes det i disse dage, at en årtier lang tradition for restriktive strålingsgrænser bliver lempet til fordel for et 5G-råderum.

Celine
Den belgiske politiker Céline Fremault vakte international opsigt med sin fod på 5G-bremsen i foråret.

Til gengæld har den nye regering i selvstyreregionen Bruxelles for nylig stadfæstet med en udtalelse, at forsigtighedsværdien på 6 Volt per meter står fast.

“Vores borgere skal ikke være forsøgsdyr”, begrundede den belgiske hovedstadsregions nu forhenværende miljøminister Céline Fremault fra Kristendemokraterne 1. april i år.

Hendes afløser i embedet, Alain Maron fra miljøpartiet Ecolo, stiller sig fortsat bag standpunktet.

Baggrunden for forskellige grænseværdier i verden blev for år tilbage beskrevet i en rapport på vegne af WHO’s International EMF Project af den amerikanske radiobiolog Kenneth Foster.