republic-of-ireland

NYHED / UDLAND: Seks mindre kommuner i Republikken Irland vil forhindre 5G i at blive udrullet, og hovedbyen Cork med over 100.000 vedtog tirsdag en kritisk 5G-beslutning, som kræver mere information om videnskabens status.

Det får landets teleindustri til at reagere, skriver public service-stationen RTÉ.

Under brancheorganisationens årsmøde i Telecommunications Industry Ireland blev landets regering opfordret til at handle.

“Det er yderst skuffende, at flere byråd har stemt beslutninger igennem, som modsætter sig 5G-udrulningen,” siger Shay Walsh, adm. direktør hos teleselskabet BT Ireland.

Han ønsker, at regeringen gør noget mere for at fremme 5G-udbredelsen.

“Vi ønsker en omgående respons på disse bekymringer, selv om de skulle være uberettigede. Vi anbefaler, at der sendes et ministerielt brev ud til alle kommuner, hvor de sociale fordele ved 5G er beskrevet, og byrådenes medlemmer må orienteres om relevant videnskabelig evidens af miljømyndighederne.”

Det er en række mindre kommuner i Irland, som med byrådsflertal vil hindre 5G-udrulningen inden for deres grænser. Kommunerne er Wicklow, Clare, Leitrim, Clare, Wexford, Sligo og Laois, mens Cork retter en kritisk henvendelse til landets myndigheder.

I weekenden vedtog Irlands tredjestørste parti, Sinn Féin, en 5G-kritisk politik, som bakker op om Cork-byrådets spørgsmål til regeringen.

I forrige uge var det teleindustrien i Australien, som ønskede regeringens hjælp til at bekæmpe 5G-modstand.

13. august i år blev 5G startet af Vodafon Ireland i fem af landets største byer, deriblandt hovedstaden Dublin og i skeptikerbyen Cork. Dermed var Irland et af verdens første lande, hvor et kommercielt 5G-netværk blev udbudt til forbrugerne.