who

NYHED / FORSKNING: Ansøgningsfristen til forskergruppe var forbavsende kort, lyder kritikken.

Delorganisationen The International EMF Project i Verdenssundhedsorganisationen WHO havde 4. november deadline for ansøgninger til den ekspertgruppe, som skal foretage det, der egentlig er verdens første systematiske gennemgang af forskning i mobilstråling.

WHO’s EMF Project vil foretage gennemgangen i 2020. På engelsk videnskabsdansk et såkaldt ‘review’.

Men fremtrædende strålingsforskere kritiserer processen over for Microwave News, et nichetidsskrift om radiobølgeforskningen, som har eksisteret siden 1981.

Som en tyv om natten

En kritiker er Joel Moskowitz, forsker ved topuniversitetet Berkeley i Californien, som deltog i den forskergruppe, der står bag delstaten Californiens mobilsundhedsråd.

“Det er meget overraskende, at de satte en så kort frist. Det kunne afskrække gode og meget travle mennesker fra at deltage. Man kan ikke bare sammensætte et internationalt hold hen over natten,” siger Joel Moskowitz til Microwave News.

WHO’s EMF Project offentliggjorde 8. oktober i år, at eksperter kunne ansøge om at deltage. Med en deadline 4. november var vinduet åbent i mindre end en måned.

Dariusz Leszczynski, pensioneret professor ved Helsingfors Universitet og strålingskritisk forsker med flere toprådgiverposter i karrieren, har på sin LinkedIn-profil skrevet, at WHO EMF Project ikke svarer på hans mails.

Leszczynski har på det sociale medie Twitter tidligere i år kaldt delorganisationen for “en frontorganisation for ICNIRP”.

Penge kan spores til teleindustrien

Da WHO EMF Project for nogle år tilbage nedsatte en såkaldt kernegruppe til at følge forskningen, var 5 ud af 6 kernegruppemedlemmer fra organisationen ICNIRP.

WHO EMF Project blev startet i 1996 med ICNIRP’s daværende leder Michael Repacholi i spidsen. Ifølge Microwave News modtog han penge fra mobilgiganten Motorola ved at kanalisere dem via det hospital i Adelaide, hvor Repacholi fra 1983 til 1991 var forskningschef.

I 2006 blev Michael Repacholi erstattet af sin nærmeste medarbejder siden 2000, nemlig hollandske Emilie van Deventer, som er uddannet elektroingeniør.

Hun er i 2019 stadig WHO-chef for forskningen ud i sundhedsmæssige virkninger af elektromagnetiske felter.

Hverken Emilie van Deventer eller WHO’s presseafdeling har svaret på henvendelsen fra Microwave News, som ønsker et interview.

Redaktør Louis Slesin oplyser i en mail til Tabt Tråd, at Michael Repacholi, som han har ført flere konversationer med, aldrig har bestridt den beskyldning om Motorola-penge, som i årenes løb er fremgået af artikler i Microwave News.