NYHED / TEKNOLOGI: Polske iværksættere har skabt en mobiltelefon med særligt lavt strålingsniveau og skaffet halvanden mio. kroner i indsamlede støttemidler.

“Vores mission i Mudita er at tage mobiltelefoner og andre enheder og sætte fysisk og psykisk velbefindende i forreste række. Vi har nået et punkt, hvor vi ikke længere vil bombarderes med digitale distraktioner, irrelevante informationer og overdreven funktionalitet”, skriver virksomheden i en motivationstekst.

Mudita oplyser til Tabt Tråd, at en uafhængig instituttest har målt telefonens stråling til en såkaldt SAR-værdi på 0,08 Watt per kilogram, når den er holdt helt tæt til hovedet, altså med en afstand på nul millimeter.

Grænseværdien i Danmark og i EU er 2,0 W/kg. 1,6 W/kg i USA og Australien. Uafhængige test har vist, at en lang række telefonmodeller på markedet kan overskride grænseværdien, når de holdes tæt til hovedet, og det har foreløbig fået franske myndigheder til at trække 18 smartphone-modeller tilbage som det hidtil eneste land, der har reageret på de lovstridige overskridelser.

Med millionbeløbet på kontoen er iværksætternes indsamlingsmål nået, og telefonen, der ikke bombarderer sin ejer med Facebook-notifikationer, skulle dermed være på vej til salg.

Den kan i øvrigt kobles til headset, så antennen kan holdes i afstand til hovedet og kroppen.