KOMMENTAR / ANALYSE: Tidligere på måneden vakte teleselskabet T-Mobile i USA undren ved at sætte sin 5G-udvikling på pause. Officielt fordi T-Mobile er i en fusionsproces. Endnu mere forbavsende er, at den australske telekæmpe TPG ifølge flere australske medier gør det samme og ligefrem trækker sig fra 5G på grund af samfundsbekymringer.

TPG’s topchef går så forbavsende langt og kalder folks bekymringer for rationelle. Som et modsvar til en anden aktør, der kaldte frygten for irrationel.

Det er plausibelt, at TPG trækker sig af forretningsmæssige grunde. Hvor dybt miljøbekymringen i virkeligheden stikker, skal man helt ind i organisationens hjerte for at kunne vide. Man kan også gisne, om beslutningen rummer en risikovurdering, der viser en overhængende sandsynlighed for at blive mødt med erstatningskrav.

Den verdensførende genforsikringsgigant Swiss Re har i år udpeget 5G som en mulig økonomisk trussel mod forsikringsbranchen og tildelt 5G-truslen den største trusselsværdi. Det er ikke Swiss Res vurdering af, hvor tæt truslen er på realitet. Værdien angiver, at omkostningerne kan blive enorme.

Når TPG så ligefrem yder næring til 5G-frygten, kan det skyldes et ønske om at trække konkurrenter med sig og tale 5G ned i et dødshul.

Det er også svært at se teleselskabernes grund til at knuselske 5G.

4G har alene i Danmark kostet omtrent det samme som Storebæltsbroen i investeringer, og imens er teleselskabernes omsætning faldet.

5G vil kræve voldsomt store investeringer i de kommende år, men det er svært at se kundernes villighed til at betale mere for ultrakorte latenstider på datatrafik. 5G afhænger af, at teknologien breder sig ud og skaber nye efterspørgsler. Især fra forretningssegmenter, men den efterspørgsel vil hænge i bremsen, så længe der ikke er et 5G-netværk.

Fordi 5G ligner et uundgåeligt vilkår for hele teleindustrien, er teleselskaberne gode til at skjule deres 5G-skepsis. Det har slet ikke lignet en diskussion, om nogen skal gå med:

Går TDC med, går Telia med og Telenor og 3, naturligvis. Har man ikke 5G-dækning, mister man kunderne til konkurrenterne. Således ligner 5G også et frygtstyret projekt. Styret af frygt for at blive sat af.

Finansgiganten HSBC påpegede også i en rapport i år, at hvis miljøaktivister spænder ben for 5G – hvilket HSBC anså som en mulighed! – er det ikke teleudbyderne, der lider mest. Teleudbyderne løber den største risiko, har enorme investeringer forude og usikkert afkast. Det er derimod komponent- og apparatproducenter som antenene- og telefonproducenter, der har lavere risiko og hurtigere udsigt til afkast, som vil lide de største tab af muligheder. Det er derfra, 5G-presset især kommer. Teknologiproducenter er motoren bag udviklingen.

Af samme grund bærer teleudbyderne en overfrakke af offentlig og politisk omsorg for den vanskelige 5G-udrulning. I de offentlige danske regioner, som især driver sygehusene, sidder der 5G-konsulenter, som har til opgave at hjælpe 5G på vej ved at afsøge mulighederne og holde dialoger i gang mellem erhvervsaktører og teleindustri.

Og der tales om, at offentlige investeringer i 5G-teknologi i trafikken og på sygehuse måske er nødvendigt for at give teleudbyderne den efterspørgsel, som hjælper 5G som infrastruktur på vej til realisering.

Nej, nogen nem fødsel lyder det bestemt ikke som. Snarere ved kejsersnit eller med sugekop.

Og måske er det baggrunden for, at TPG måske ikke bare trækker sig fra 5G, men også ønsker at trække selve 5G i Australien med ned. Måske af frygt for at miste kunder til de selskaber, der bliver på 5G-vognen.

Det bliver spændende at følge. Og om det ligefrem er TPG’s vedblivende alvor.

/dawe