NYHED / FORSKNNG: Topforsker kritiserer nyt dyreforsøg for at være forældet, før det er startet.

Tabt Tråd kunne i april berette, at Japan og Sydkorea vil efterprøve verdens største dyreforsøg med mobiltelefoni, som blev udført i den amerikanske regerings regi fra 1999 til 2018 og som viste klar evidens for en særlig type af kræft.

Den polsk-finske professor og strålingsekspert Dariusz Leszczynski, som har rådgivet WHO, den finske stat og USA’s senat, kommenterer nu på optakten og undrer sig over, at man fortsat vil teste et 3G-lignende signal på forsøgsdyrene, selv om vi for mange år siden tilføjede et 4G-netværk til telefonen.

“Under drøftelser med de sydkoreanske forskere blev jeg orienteret om, at den koreanske replikation af NTP-undersøgelsen vil udsætte dyr for 4G LTE-stråling, som man anvender for tiden. Derfor er den tilsyneladende fastlagte eksponering for 900 MHz/CDMA overraskende. Det vil naturligvis replikere NTP-studiet (red. det amerikanske forsøg), men det vil være ret ubrugeligt til at vurdere carcinogeniciteten af 4G LTE, som vi bruger i dag,” skriver Dariusz Leszczynski.

Han kritiserer den foreslåede ekspertgruppe for at være en ensidig parade. Det kan svække projektets troværdighed, anfører han.