NYHED / UDLAND: En domstol i Bordeaux giver 13 borgere ret i, at mobilaflæste elmålere skader deres helbred, skriver den franske radiostation France Bleu på sin online-nyhedsside.

De 13 vindere i retten får nu ret til at blive fritaget for stråling i hjemmet, og det er et lille gennembrud, siger sagsøgernes advokat Pierre Hurmic til France Bleu.

Han ærgrer sig over, at resten af de 206 borgere i søgsmålet ikke fik medhold og at dommen ikke kan stoppe for brugen af radiofrekvent aflæsning af elmålere.

Til gengæld glæder han sig over, at det er “første gennembrud”.

Dansk Folkepartis folketingsmedlem Jan-Erik Messmann har fortalt til Tabt Tråd og Kronikken, at han har mistænkt sin fjernlæste elmåler for at have svækket hans helbred og at symptomerne hørte op, da han flyttede elmåleren.

Lidelsen el-overfølsomhed, hvor patienter reagerer hypersensitivt på svagere elektromagnetiske felter, er en omstridt.

Myndighederne lægger blandt andet til grund, at blindforsøg, hvor patienterne er i kortvarig nærhed af en tændt mobiltelefon, ikke viser et resultat, som kan støtte opfattelsen af eloverfølsomhed som lidelse.

Disse blindforsøg er der foretaget en lang række af over en årrække.

Andre forskere anklager den forsøgsmetode for at være useriøs og støtter sig til forskning, der taler om biologiske markører for lidelsen.

Den polsk-finske biokemiker og strålingsekspert Dariusz Leszczynski skrev i 2018 i et åbent brev til verdenssundhedsorganisationen WHO, at blindforsøgene, som myndighederne støtter sig til, er omsonste og må stoppe.

Leszczynski har rådgivet WHO og det amerikanske senat og forsket ved bl.a. Harvard Medical School og Helsingfors Universitet og siddet i det statslige finske strålingsråd.

Dommens nøjagtige præmisser fremgår ikke at nyheden. Men retten i Bordeaux fandt altså, at 13 borgere havde en berettiget klage.