NYHED / NORGE: Et politisk flertal har pålagt en rådmand i en norsk region at dokumentere, at 5G-teknologien ikke indebærer en sundhedsrisiko ved langtidsbrug.

Det skriver Stavanger Aftenblad, som beskriver, hvordan fylket (amt, region) Rogaland i det sydvestlige Norge netop har vedtaget Nordens første forsigtighedspolitik med 5G.

En forsigtighedspolitik som bunder i en omtalt international forskerappel fra 2017, der advarer mod ukritisk 5G-udrulning og som nu har fået politiske følger i flere byer og politiske delområder i Nordamerika og Europa.

Foreløbig har Rogaland, hvor Stavanger er hovedby og hvor der bor en halv million indbyggere, besluttet sig for at fritage skoler for 5G-antenner.

På den videregående skole i Sandnes nær Stavanger blev der for nylig sat en 4G-antenne op for at sikre mobildækningen. Udsigten til at den opgraderes til 5G-antenne, fik skolens rektor til at reagere.

“Det skaber bekymring, fordi vi ved for lidt om det. Vi har rejst spørgsmålet om, hvad vi ved om sikkerheden på det netværk. Derfor stiller vi os afventende og reserveret i forhold til en 5G-sender ved vores skole,” siger skolerektor Helge Ledaal til Stavanger Aftenavis.

Lærernes fagforening, Utdanningsforbundet, som på landsplan organiserer 175.000 medlemmer, stillede forslaget til fylkestinget, og forslaget opnåede flertal både i Administrationsudvalget i fylkeskommunen og i Hovedarbejdsmiljøudvalget.

I begge udvalg blev forslaget om 5G-forsigtighed vedtaget med den begrundelse, at man bør udrulle 5G med forsigtighed, når man kender for lidt til de mulige helbredsproblemer, der opstå ved brug af radiofrekvent stråling.

“Jeg føler mig ikke tryg ved, at vi ikke ved nok om dette endnu. Vi ved ikke nok om de reelle skadevirkninger, et 5G-netværk kan give. Derfor er vedtagelsen vores signal om, hvad der er vigtigt for os,” siger Siv-Len Strandskog, som sidder i fylkestinget for Arbeiderpartiet, der Socialdemokratiets søsterparti i Norge.

Og et signal er netop, hvad det kan være.

Den politiske beslutning i fylkeskommunen Rogaland har formelt ikke magt til at stoppe 5G-antenner i Rogaland, som beror på national lovgivning. Det samme førte for nylig til, at flere schweiziske lokalparlamenter ville stoppe 5G – uden at kunne forhindre Europas første 5G-netværk i at blive startet i forrige uge. Også i schweiziske modstandszoner.

Ifølge Stavanger Aftenblad har nationale myndigheder i Norge opfordret kommuner og fylkeskommuner til at være 5G-positive.