NYHED / UDLAND: I forrige ude satte Geneves kantonråd 5G-netværket stolen for døren med en 5G-kritisk resolution. Alligevel kunne Swisscom onsdag tænde for 20 sendemaster i den vestschweiziske by.

Det skriver den lokale avis Tribune de Genève.

Bertrand Buchs, der er læge og parlamentsmedlem for Kristendemokraterne siger til avisen, at det er skammeligt, at den politiske beslutning ikke respekteres.

“Alle partier er bekymrede, men det tager man ikke hensyn til”, siger han.

De 20 master i Geneve er fladedækkende antenner, som sender et 4G-lignende signal med højere datahastigheder, og i grunden kan det lade sig gøre, fordi teleselskaberne, som har købt frekvensrettighederne, har købt teknologineutrale rettigheder til de udbudte frekvensbånd fra 700 til 3500 Megahertz.

Det er på præcis samme vilkår at den danske stat for nylig solgte rettighederne til de samme frekvenser. Det var i bund og grund en 5G-auktion, men administrativt set hedder det ikke sådan. Frekvensrettigheden kan i princippet bruges til en hvilken som helst aktivitet, der overholder lovgivningen.

Der er stadig usikre udsigter til, at Schweiz udruller den særligt kontroversielle vision om 5G, der består af tætsiddende basestationer, som sender retningsbestemte millimeterbølger.

Der er fra myndighedernes side ikke tvivl om, at de solgte frekvenser er såkaldte 5G-frekvenser, fordi international harmonisering ligger til grund for de udbudte frekvenser, som udbydes for at sætte gang i 5G fra land til land.

Den schweiziske centralregering ejer over halvdelen af aktierne i Swisscom og dermed er føderalstaten kontrollerende aktionær.